torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Benmärgsbooster i patientstudier

Bioteknikbolaget TikoMed med säte i Viken planerar en första patientstudie av sin substans TM-400. Den ska öka antalet celler hos benmärgsdonatorer så att fler celler kan skördas inför en transplantation. Substansen godkändes nyligen som orphan drug, vilket bland annat ger tio års marknadsexklusivitet i Europa och sju i USA.

Donerad benmärg är en del av behandlingen vid flera cancersjukdomar, bland annat lymfom och multipelt myelom.

— Eftersom det handlar om svåra sjukdomar med ett stort behov av bättre behandlingar, krävs inte så många patienter i studierna för registrering och kommersialisering. Ungefär 300 personer per cancertyp räknar vi med, säger TikoMeds VD Anders Waas.

Samtidigt inleder nu TikoMed jakten på en partner.

— Det här är ett väldigt attraktivt område. Vi har en konkurrent som har lyckats bra kommersiellt. Eftersom deras läkemedel redan är en orphan drug, måste läkemedelsmyndigheten ha bedömt att vår substans har tydliga fördelar för patienten, säger TikoMeds grundare Adam Bruce.

Bolaget har sex anställda i Viken i nordvästra Skåne, där all administration finns. Forskning och utveckling är förlagd till Uppsala där bolaget utför prekliniska studier.

Tillsammans med Nordiska nätverket för ö-cellstransplantation pågår också en patientstudie av ett annat TikoMed-läkemedel som förbättrar transplantationer av insulinproducerande celler till patienter med svår diabetes. Amerikanska National Institutes of Health har bidragit med 15 miljoner dollar till studien, de första resultaten kommer det närmaste året.

TikoMed grundades för knappt tio år sedan. Adam Bruce är styrelseordförande och tillsammans med sin familj huvudägare. Resten av bolaget ägs av bland andra affärsängeln Staffan Rasjö och OnOffs huvudägare Hans Westin. Flera av styrelsemedlemmarna är också delägare, bland dem tidigare Röda Korset-chefen Anders Milton och Jan Sandström, med en bakgrund som affärsutvecklingschef inom AstraZeneca. VD Anders Waas har erfarenhet bland annat från AstraZeneca och amerikanska CV Therapeutics.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget TikoMed med säte i Viken planerar en första patientstudie av sin substans TM-400. Den ska öka antalet celler hos […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]