lördag 20 april 2024

inloggad som

Livsmedelsveteraner tar över Thylabiscos bantningspiller

Efter flera års sökande har Thylabisco hittat en industripartner som kan ta bolagets omskrivna bantningspreparat till marknaden. Lundaforskarna har visat att thylakoider, ämnen utvunna ur spenatblad, ger ökad mättnadskänsla. Genom en licensaffär får nybildade Stockholmsbolaget Green Leaf Medical ensamrätt på att kommersialisera upptäckten.

Thylabisco får med avtalet ett engångsbelopp på 1 miljon kronor och ett årligt garantibelopp på 1,5 miljoner kronor. Utöver det tillkommer framtida royalty. Majoritetsägare i bolaget är forskarparet Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertsson i Lund. Bland övriga ägare finns Lundabolaget SwePharm och Lunds universitets holdingbolag LUAB, som äger tio procent.

Bakom Green Leaf Medical står en handfull entreprenörer och privata investerare, många med erfarenhet från verksamheter inom naturläkemedel och functional food. Elva miljoner kronor har investerats i bolaget vid starten och ytterligare kapitaltillskott planeras under 2012.

VD är Anders Struksnes, ordförande i börsnoterade Scandinavian Clinical Nutrition och VD för konsultbolaget Scandivir. Ordförande är Dan Edwall, Scandinavian Clinical Nutritions forskningschef.

Första lanseringen planeras till nästa år, i form av tabletter och pulver för viktminskning. Därutöver siktar Green Leaf Medical på en flytande shot. Lundabolaget Aventure ska hjälpa till med utvecklingen av smak och struktur för shoten, och för pulvret som ska blandas i juice eller yoghurt.

— Parallellt jobbar vi med att få godkännande från EU:s livsmedelsverk Efsa för hälsopåståenden. Därför planerar vi en långtidsstudie av thylakoidernas effekt med start i höst, säger Anders Struksnes.

Forskarna i Lund har visat att thylakoider har god effekt på mättnadskänslan under en period av 6–8 timmar. Green Leaf Medicals studie ska undersöka effekten vid regelbunden användning under ett år. Omkring 200 personer ska delta i studien som kartlägger både mättnaden och ämnets påverkan på upptaget av kolhydrater och fett.

Green Leaf Medical har sin bas i Stockholm och har i dag fyra anställda. Thylabisco finns kvar som bolag, och forskningen om thylakoider fortsätter vid Lunds universitet. Enligt LUAB:s affärsutvecklare Christine Widstrand kan eventuella nya upptäckter på området komma att placeras i Thylabisco i framtiden.

Lisa Kirsebom

Efter flera års sökande har Thylabisco hittat en industripartner som kan ta bolagets omskrivna bantningspreparat till marknaden. Lundaforskarna har visat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.