torsdag 18 april 2024

inloggad som

PHI siktar på 20 miljoner – bygger budgetprodukt

Lundabaserade Phase Holographic Imaging är på kapitaljakt. 20 miljoner kronor ska tas in i år, främst från nya ägare. Tillsammans med ett färskt bidrag på två miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova ska bolaget ta fram en betydligt billigare variant av sin cellräknare för laboratorier.

Arbete pågår redan kring ett instrument byggt av mycket billiga komponenter, av samma typ som finns i exempelvis DVD-spelare. Kostnaden för den färdiga produkten ska inte behöva bli högre än för vanlig konsumentelektronik.

— Det blir ett instrument som gör en enda sak till ett lågt pris, och som kan ersätta befintliga cellräknare inom flera etablerade marknader. Det instrument vi säljer i dag är mer avancerat och öppnar nya möjligheter för forskare — där bygger vi en ny marknad, säger VD Peter Egelberg.

Den första produkten från PHI, Holomonitor M3, lanserades för två år sedan och har sålts i ett tiotal exemplar. Med det kan forskare räkna och analysera celler direkt i odlingsskålar, utan att färga eller på annat sätt skada cellerna. Tekniken bygger på laserljus och bildanalys som tillsammans skapar hologram av cellerna. Enligt Peter Egelberg har flera internationella life science-företag visat intresse för tekniken. Ett amerikanskt företag utvärderar instrumentet sedan en längre tid, med sikte på en inlicensiering.

Phase Holographic Imaging har sju anställda och finns i läkemedelsföretaget Active Biotechs hus intill forskningsbyn Ideon i Lund. Bolaget ägs av Peter Egelbergs bolag Neural, Teknoseed, Lumitec och entreprenören Christer Fåhraeus bolag Fårö Capital.

Lisa Kirsebom

Lundabaserade Phase Holographic Imaging är på kapitaljakt. 20 miljoner kronor ska tas in i år, främst från nya ägare. Tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.