fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk livsmedelsprofil satsar på brödtest

Efter att ha sålt sin andel i barnmatstillverkaren Ceres i Helsingborg satsar Kent Angergård på en framtid som affärsängel inom innovativ livsmedelsteknik. Nu går han in i nystartade forskningsbolaget ViscoSens, vars egenutvecklade mätmetod ska ge hälsosammare bröd redan i fabriken.

Kent Angergård är kanske mest känd för att ha vänt krisdrabbade livsmedelsbolaget Önos under 1980-talet men har de senaste åren varit huvudägare i Ceres, som omsätter 175 miljoner kronor på att sälja barnmat och välling till framförallt Nestlé.

I början av maj sålde han sin 40-procentiga andel till delägarna Anders Holm och Johnny Dahlberg, drivande i Malmöbolaget Qeep. Kent Angergård, som bland annat är ordförande i företagsparken Krinova och styrelseledamot i affärsängelnätverket Connect Östra Skåne, öppnar därmed för engagemang i betydligt mindre bolag.

— Jag tittar på företag som är i tidigare fas och med innovativa idéer, främst på livsmedelssidan, säger han.

Nu har han tillsammans med affärsmannen Lars Thunberg gått in som styrelseledamot och delägare i ViscoSens. Bolaget bildades formellt i mars men bygger på mångårig forskning vid LTH:s institution för livsmedelsteknik. Bolaget utnyttjar ett samband mellan viskositeten, eller hur trögflytande det tuggade brödet är, och brödets glykemiska index. Ju lägre glykemiskt index, desto långsammare omvandlas brödets stärkelse till blodsocker i kroppen, vilket anses ha betydelse för brödets hälsoeffekter.

— Tidigare har man använt paneler av människor som provätit brödet, sedan har man tagit blodprov och analyserat blodsockernivån. Men det tar flera veckor, vårt prov är klart på några minuter, säger ordföranden Christina Skjöldebrand.

Hon och kollegorna Malin Sjöö och Elin Östman har hittills jobbat med ViscoSens teknik inom sin forskningsverksamhet och bolaget har ännu inga anställda. Under våren ska en VD rekryteras för att få igång försäljningen, uppger Christina Skjöldebrand. ViscoSens har sitt säte på inkubatorn Rampen i Kristianstad.

Erik Olausson

Efter att ha sålt sin andel i barnmatstillverkaren Ceres i Helsingborg satsar Kent Angergård på en framtid som affärsängel inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.