torsdag 18 april 2024

inloggad som

Skånsk livsmedelsprofil satsar på brödtest

Efter att ha sålt sin andel i barnmatstillverkaren Ceres i Helsingborg satsar Kent Angergård på en framtid som affärsängel inom innovativ livsmedelsteknik. Nu går han in i nystartade forskningsbolaget ViscoSens, vars egenutvecklade mätmetod ska ge hälsosammare bröd redan i fabriken.

Kent Angergård är kanske mest känd för att ha vänt krisdrabbade livsmedelsbolaget Önos under 1980-talet men har de senaste åren varit huvudägare i Ceres, som omsätter 175 miljoner kronor på att sälja barnmat och välling till framförallt Nestlé.

I början av maj sålde han sin 40-procentiga andel till delägarna Anders Holm och Johnny Dahlberg, drivande i Malmöbolaget Qeep. Kent Angergård, som bland annat är ordförande i företagsparken Krinova och styrelseledamot i affärsängelnätverket Connect Östra Skåne, öppnar därmed för engagemang i betydligt mindre bolag.

— Jag tittar på företag som är i tidigare fas och med innovativa idéer, främst på livsmedelssidan, säger han.

Nu har han tillsammans med affärsmannen Lars Thunberg gått in som styrelseledamot och delägare i ViscoSens. Bolaget bildades formellt i mars men bygger på mångårig forskning vid LTH:s institution för livsmedelsteknik. Bolaget utnyttjar ett samband mellan viskositeten, eller hur trögflytande det tuggade brödet är, och brödets glykemiska index. Ju lägre glykemiskt index, desto långsammare omvandlas brödets stärkelse till blodsocker i kroppen, vilket anses ha betydelse för brödets hälsoeffekter.

— Tidigare har man använt paneler av människor som provätit brödet, sedan har man tagit blodprov och analyserat blodsockernivån. Men det tar flera veckor, vårt prov är klart på några minuter, säger ordföranden Christina Skjöldebrand.

Hon och kollegorna Malin Sjöö och Elin Östman har hittills jobbat med ViscoSens teknik inom sin forskningsverksamhet och bolaget har ännu inga anställda. Under våren ska en VD rekryteras för att få igång försäljningen, uppger Christina Skjöldebrand. ViscoSens har sitt säte på inkubatorn Rampen i Kristianstad.

Erik Olausson

Efter att ha sålt sin andel i barnmatstillverkaren Ceres i Helsingborg satsar Kent Angergård på en framtid som affärsängel inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.