torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högtryck för skånska emissioner

Våren har inneburit ett veritabelt pengaregn över de noterade teknikbolagen i Skåne. Sedan februari har ett tiotal bolag inlett eller beslutat om emissioner för sammanlagt 232 miljoner kronor. 147 miljoner har redan plockats in eller garanterats, visar Rapidus genomgång.

Det kan jämföras med hela 2010, då bolagen i kartläggningen inledde emissioner för sammanlagt 183 miljoner kronor, men fick nöja sig med 157 miljoner eftersom långt ifrån alla emissioner blev fulltecknade.

I år har många av emissionerna däremot övertecknats. SensoDetect hade exempelvis en lätt match att plocka in 17,1 miljoner kronor i februari. Emissionen övertecknades med hela 33 miljoner.

Även medicinteknikbolaget Exinis och Lundabaserade Taurus Energys emissioner övertecknandes, medan finansmannen Sten K Johnson tvingades skjuta till 2,3 miljoner kronor som garant för att blodanalysbolaget LifeAssays skulle få sin emission på totalt 10,1 miljoner fulltecknad. Andra småbolag som passar på att fylla på kassan är spelutvecklaren StarVault, som plockat in 3,6 miljoner kronor, och Chemel, som i samband med emissionen i april byter namn till Biotech-IgG.

Störst aptit under våren har Precise Biometrics, som i maj siktar på att plocka in 54 miljoner kronor för att nå lönsamhet genom att bland annat satsa på säkerhetssystem för surfplattor och mobiltelefoner. 38 miljoner är redan garanterade.

Även Tigran Technologies planerar att plocka in en rejäl slant, 27 miljoner kronor i en emission till försommaren som redan garanterats, och ytterligare 24,3 miljoner kronor i teckningsoptioner. Enligt sjumannabolagets VD Björn Sellert spelade dock det ekonomiska klimatet inte in i bolagets beslut att öppna emissionen just nu.

— Nej, vi behövde pengarna nu till att färdigställa kliniska försök och till att få produkterna godkända i USA, säger han.

Tigran Technologies titankorn för att bygga nytt käkben vid tandimplantat har funnits på marknaden sedan slutet av 2008, men försäljningen har ännu inte tagit fart. 2010 landade omsättningen på 3,2 miljoner kronor medan resultatet blev 21,2 miljoner i förlust. Får bolaget in alla 51,3 miljoner kronor i emissionen räknar Björn Sellert dock med att det ska räcka tills bolaget kan stå på egna ben 2013.

— Försäljningen hänger mycket på kliniska försök, att tekniken är väl dokumenterad, säger han.

Klicka här för att se hela listan över de skånska småbolagens emissioner.

Erik Olausson

Våren har inneburit ett veritabelt pengaregn över de noterade teknikbolagen i Skåne. Sedan februari har ett tiotal bolag inlett eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.