tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Högtryck för skånska emissioner

Våren har inneburit ett veritabelt pengaregn över de noterade teknikbolagen i Skåne. Sedan februari har ett tiotal bolag inlett eller beslutat om emissioner för sammanlagt 232 miljoner kronor. 147 miljoner har redan plockats in eller garanterats, visar Rapidus genomgång.

Det kan jämföras med hela 2010, då bolagen i kartläggningen inledde emissioner för sammanlagt 183 miljoner kronor, men fick nöja sig med 157 miljoner eftersom långt ifrån alla emissioner blev fulltecknade.

I år har många av emissionerna däremot övertecknats. SensoDetect hade exempelvis en lätt match att plocka in 17,1 miljoner kronor i februari. Emissionen övertecknades med hela 33 miljoner.

Även medicinteknikbolaget Exinis och Lundabaserade Taurus Energys emissioner övertecknandes, medan finansmannen Sten K Johnson tvingades skjuta till 2,3 miljoner kronor som garant för att blodanalysbolaget LifeAssays skulle få sin emission på totalt 10,1 miljoner fulltecknad. Andra småbolag som passar på att fylla på kassan är spelutvecklaren StarVault, som plockat in 3,6 miljoner kronor, och Chemel, som i samband med emissionen i april byter namn till Biotech-IgG.

Störst aptit under våren har Precise Biometrics, som i maj siktar på att plocka in 54 miljoner kronor för att nå lönsamhet genom att bland annat satsa på säkerhetssystem för surfplattor och mobiltelefoner. 38 miljoner är redan garanterade.

Även Tigran Technologies planerar att plocka in en rejäl slant, 27 miljoner kronor i en emission till försommaren som redan garanterats, och ytterligare 24,3 miljoner kronor i teckningsoptioner. Enligt sjumannabolagets VD Björn Sellert spelade dock det ekonomiska klimatet inte in i bolagets beslut att öppna emissionen just nu.

— Nej, vi behövde pengarna nu till att färdigställa kliniska försök och till att få produkterna godkända i USA, säger han.

Tigran Technologies titankorn för att bygga nytt käkben vid tandimplantat har funnits på marknaden sedan slutet av 2008, men försäljningen har ännu inte tagit fart. 2010 landade omsättningen på 3,2 miljoner kronor medan resultatet blev 21,2 miljoner i förlust. Får bolaget in alla 51,3 miljoner kronor i emissionen räknar Björn Sellert dock med att det ska räcka tills bolaget kan stå på egna ben 2013.

— Försäljningen hänger mycket på kliniska försök, att tekniken är väl dokumenterad, säger han.

Klicka här för att se hela listan över de skånska småbolagens emissioner.

Erik Olausson

Våren har inneburit ett veritabelt pengaregn över de noterade teknikbolagen i Skåne. Sedan februari har ett tiotal bolag inlett eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.