fredag 26 april 2024

inloggad som

Rausingbolag expanderar – tar mejeriorder i Iran

Helsingborgsbolaget Ecolean är relativt okänt i Sverige men säljer dryckesförpackningar till Ryssland och Kina för ett par hundra miljoner kronor om året. Nu har det Rausingägda bolaget fått sina första kunder i Iran.

Ecolean grundades 1996 av Tetra Pak-avhopparen Åke Rosén. Bolagets förpackning för flytande livsmedel tillverkas av en blandning mellan plast och krita, vilket i kombination med designen ger cirka hälften så stor vikt som ett vanligt mjölkpaket.

Koncernen säljer såväl förpackningsmaterialet i sig som fyllmaskiner till främst Asien och Östeuropa. 80 procent av försäljningen sker i dag i Kina och Ryssland, där bolaget har mejerijätten Unimilk som storkund. Aktiviteterna har även ökat i Mellanöstern, där Ecolean nu slutit avtal med två iranska mejerier.

— Vi satsar mycket på framväxande marknader där kunderna är öppna för nya förpackningslösningar, säger marknadschef Anna Annerås.

Utöver vanliga förpackningar för mjölk och juice har Ecolean satsat på så kallade aseptiska förpackningar, bland annat för UHT-behandlad mjölk som i obruten förpackning håller i flera månader och kan distribueras utanför kylkedjan.

2001 gick Tetra Paks tidigare delägare Hans Rausing in som investerare i koncernen, vars moderbolag är registrerat i Danmark. Omsättningen har ökat successivt till 143 miljoner danska kronor 2009, med en förlust på 202 miljoner danska kronor. Även under 2010 ökade omsättningen med drygt 50 procent, uppger Anna Annerås.

— Vi har fortfarande stora utvecklingskostnader och kommer gå med förlust även 2011, säger hon.

Ecolean har i dag drygt 260 anställda, varav 160 i Helsingborg och resten på försäljningsbolag i bland annat Kina, Ryssland och Bulgarien. Styrelseordförande i moderbolaget Ecolean International är Tuve Johannesson, tidigare VD på Volvo Personvagnar och styrelseledamot i Cardo.

Erik Olausson

Helsingborgsbolaget Ecolean är relativt okänt i Sverige men säljer dryckesförpackningar till Ryssland och Kina för ett par hundra miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.