fredag 6 september 2024

inloggad som

Ny studie banar väg för danskt fertilitetstest

|  
|  

Sedan 2009 har Köpenhamnsbaserade SPZ Lab ensamrätt i Europa, Afrika och Mellanöstern på SCSA-analys, som mäter sädeskvalitet hos blivande pappor. Nu satsar bolaget på en ny stor studie för att övertyga fertilitetsläkarna om analysens tillförlitlighet.

SCSA-analys bygger på att mäta fragmenteringsindex för spermiernas DNA, något som inte görs i vanliga sädesundersökningar. Ett för lågt index kan bland annat visa om männen kan förbättra sin sädeskvalitet genom ändrad livsstil.

— Många män med dålig sädeskvalitet är på väg att utveckla typ 2-diabetes, säger Preben Christensen, VD för SPZ Lab, som sitter på forskningsparken Symbion.

Analysmetoden har testats i kliniska försök på Reproduktionsmedicinskt Centrum vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Human Reproduction och medförde att SCSA-analys numera är obligatoriskt vid fertilitetsundersökningar i södra Sveriges sjukvårdsregion. Nu satsar SPZ Lab på en ny, stor studie.

— Vi behöver överbevisa skeptiker som tycker att vi saknar dokumentation. Den nya undersökningen kommer att genomföras på Irland och blir lika stor som den svenska, säger Preben Christensen.

Han är ursprungligen veterinär och har forskat på sädeskvalitet i 14 år. 2006 drog han igång SPZ Lab tillsammans med partnern Anders Birck. Bolaget har ännu inte tagit in några externa investerare.

Bara i södra Sveriges sjukvårdsregion, med cirka två miljoner invånare, genomförs varje år drygt 2.000 fertilitetsbehandlingar där SCSA-analysen kan komma till nytta. Preben Christensen räknar med en miljardmarknad för metoden.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Sedan 2009 har Köpenhamnsbaserade SPZ Lab ensamrätt i Europa, Afrika och Mellanöstern på SCSA-analys, som mäter sädeskvalitet hos blivande pappor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.