lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bactiguard tror fortsatt på fabrik i Skåne

Medicinteknikbolaget Bactiguard har inte gett upp planerna på en etablering i Skåne, trots bakslaget när Eslövs kommun hoppade av det gemensamma fabriksbygget.

Företaget har inte gett några intervjuer sedan det för tre veckor sedan kom fram att avtalet med Eslöv spruckit. Men i ett helt A4-dokument svarar nu VD Christian Kinch på Rapidus frågor via e-post.

— Vi ser fram emot att genomföra en etablering i Skåne i en för oss attraktiv miljö, skriver Christian Kinch.

Upplägget var att Eslövs kommunala fastighetsbolag Eifab skulle bygga en fabrik där Bactiguard kunde hyra in sig när tillverkningen flyttades hem från Kina. Företaget har tagit fram en ytbeläggning av ädelmetall som ska försvåra bakterietillväxt på medicinska artiklar. Användningsområdet är katetrar, slangar och andra produkter som förs in i kroppen.

Första spadtaget togs i höstas, men när det stod klart att projektet skulle bli dyrare än beräknat fick Eifab kalla fötter. En tvist uppstod när Bactiguard krävde att 28 miljoner kronor i egna kostnader skulle tas i kommunens budget.

— Vi kom från helt olika världar. Den här privata innovationssfären är lite mer kreativ än vår fyrkantiga kommunala värld, säger Eifabs VD Kurt Strömberg.

Om de framtida planerna handlar om en ny finansiär för bygget i Eslöv eller en etablering på annat ställe, vill Christian Kinch inte uppge.

— Vi arbetar för närvarande med att utvärdera flera olika alternativ för Bactiguards etablering i Skåne under de nya förutsättningarna. Jag kan inte i dagsläget kommentera vilka diskussioner vi för.

Ställföreträdande VD Ewa Ställdal förklarade i en intervju i höstas ett stort intresse för Ideon Life Science Village. Företaget har senaste månaderna varit flitigt med att uppvakta den personal som nu friställs från AstraZeneca i Lund.

Bactiguard har huvudkontor i Stockholm och omsatte cirka 120 miljoner kronor 2009 med en förlust på tio miljoner. Antalet anställda är knappt 40. Huvudägare är Christian Kinch och Thomas von Koch, en av grundarna till riskkapitalbolaget EQT.

Kristian Svensson

Medicinteknikbolaget Bactiguard har inte gett upp planerna på en etablering i Skåne, trots bakslaget när Eslövs kommun hoppade av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.