fredag 23 februari 2024

inloggad som

Bactiguard tror fortsatt på fabrik i Skåne

Medicinteknikbolaget Bactiguard har inte gett upp planerna på en etablering i Skåne, trots bakslaget när Eslövs kommun hoppade av det gemensamma fabriksbygget.

Företaget har inte gett några intervjuer sedan det för tre veckor sedan kom fram att avtalet med Eslöv spruckit. Men i ett helt A4-dokument svarar nu VD Christian Kinch på Rapidus frågor via e-post.

— Vi ser fram emot att genomföra en etablering i Skåne i en för oss attraktiv miljö, skriver Christian Kinch.

Upplägget var att Eslövs kommunala fastighetsbolag Eifab skulle bygga en fabrik där Bactiguard kunde hyra in sig när tillverkningen flyttades hem från Kina. Företaget har tagit fram en ytbeläggning av ädelmetall som ska försvåra bakterietillväxt på medicinska artiklar. Användningsområdet är katetrar, slangar och andra produkter som förs in i kroppen.

Första spadtaget togs i höstas, men när det stod klart att projektet skulle bli dyrare än beräknat fick Eifab kalla fötter. En tvist uppstod när Bactiguard krävde att 28 miljoner kronor i egna kostnader skulle tas i kommunens budget.

— Vi kom från helt olika världar. Den här privata innovationssfären är lite mer kreativ än vår fyrkantiga kommunala värld, säger Eifabs VD Kurt Strömberg.

Om de framtida planerna handlar om en ny finansiär för bygget i Eslöv eller en etablering på annat ställe, vill Christian Kinch inte uppge.

— Vi arbetar för närvarande med att utvärdera flera olika alternativ för Bactiguards etablering i Skåne under de nya förutsättningarna. Jag kan inte i dagsläget kommentera vilka diskussioner vi för.

Ställföreträdande VD Ewa Ställdal förklarade i en intervju i höstas ett stort intresse för Ideon Life Science Village. Företaget har senaste månaderna varit flitigt med att uppvakta den personal som nu friställs från AstraZeneca i Lund.

Bactiguard har huvudkontor i Stockholm och omsatte cirka 120 miljoner kronor 2009 med en förlust på tio miljoner. Antalet anställda är knappt 40. Huvudägare är Christian Kinch och Thomas von Koch, en av grundarna till riskkapitalbolaget EQT.

Kristian Svensson

Medicinteknikbolaget Bactiguard har inte gett upp planerna på en etablering i Skåne, trots bakslaget när Eslövs kommun hoppade av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.