torsdag 24 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Det mobila webblivet har bara börjat

Kort sagt: Utvecklingen i mobilbranschen går snabbare än någonsin. Nischen telekom har helt smält samman med bredare begrepp som IT och webb. Gamla affärsmodeller går under i en industri där kunder och små teknikbolag får allt mer att säga till om.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

2010 var året då den omtalade läsplattan fick sitt genombrott. Den är en utmärkt symbol för senaste årens trend inom IT och telekom, där områdena gifts ihop i takt med att utvecklingen gått mot allt mer avancerad, portabel funktionalitet.

Dagens plattor från exempelvis Samsung har inbyggt modem och behöver bara ett sim-kort för att fungera som både surfdator och bärbar telefon.

Samtidigt har mobiltelefonerna blivit allt smartare och kan fyllas med skräddarsydd mjukvara. Stora pekskärmar dominerar modet och även de kan i vissa lägen ersätta den gamla datorn.

Etablerade aktörer inom IT och telekom har haft märkbart svårt att hänga med i omställningen mot dessa hybridprodukter, som i allt större utsträckning använder program och tjänster på nätet i det så kallade molnet. Nokia har efter år med tappade marknadsandelar nu funnit en partner i Microsoft, men vid sidan av den finska jätten syns det kanske mest slående exemplet på villrådighet hos teleoperatörerna.

För bara några år sedan gnuggade de händerna när folk började använda mobilnätet för att ladda upp och ner data. Nu känner sig operatörerna omsprungna av tekniken och vill förbjuda kommunikation via IP-telefoni i vanliga kundavtal. Köp gärna ett dyrt surfabonnemang men det är vi som bestämmer vad du får göra, är budet.

Denna dubbelmoral ställs på sin spets i läs- och surfplattan. Är det en dator vi talar om? Är det en telefon? Nej, det är blandning. Tycker då operatörerna att det är okej att exempelvis chatta med Skype över 3- eller 4G, när det är fritt fram att maila?

Saken har blivit en fråga på högsta politiska nivå sedan Sveriges IT-minister Anna-Karin Hatt förra veckan la fram ett lagförslag för att sätta press på operatörerna.

Datatrafiken i de mobila näten gick i fjol om rösttrafiken. Framöver väntas data växa mångdubbelt mer än traditionella samtal. Så oavsett hur teleoperatörerna, eller andra som tagits på sängen i smartphone-trenden, försöker komma tillrätta med sina affärsmodeller står det klart att det moderna webblivet bara har börjat.

När jag såg TAT-grundaren och branschgurun Hampus Jakobsson föreläsa om läget i mobilindustrin för ett par år sedan inledde han med att citera film- och boktiteln ”Barbarians at the gate”. Han menade att gamla härskare inte längre sitter säkert i sina slott.

Android har gjort det möjligt för i princip vem som helst att sätta ihop en telefon eller en surfplatta. Genom en app store kan mjukvarubolag världen över förse slutkunderna med relevant innehåll.

I dag kan vi konstatera att snabbfotade uppstickare inte bara tagit sig in genom porten, utan också lagt beslag på en del av kungariket. Och utvecklingen kommer inte att avstanna. Tvärtom.

Trenden med appar lär bestå, men bedömare menar att framtiden ligger i plattformsoberoende webbtjänster. Efterhand som html-kodningen blir vassare kommer avancerade sajter fungera i en vanlig webbläsare oavsett vilken apparat eller skärmstorlek man har.

Inget program behöver laddas ner lokalt. Målgruppen för exempelvis nätannonsörer vidgas och det skulle betyda ännu lägre ingångströskel för innehållsutvecklare. Samtidigt slår det mot app-ekonomins beprövade betalningsmodell där användarna köper åtkomst till en specifik applikation.

I dag handlar det inte längre om att prata i mobiltelefon för att sedan sätta sig vid datorn och chatta med familjen, webbshoppa eller dela en fil med en kollega. Det handlar om möjligheten att kunna göra allt detta — var som helst, när som helst.

Kort sagt: Utvecklingen i mobilbranschen går snabbare än någonsin. Nischen telekom har helt smält samman med bredare begrepp som IT […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.