torsdag 4 juli 2024

inloggad som

Evolva växer i Köpenhamn efter avtal med smakjätte

Det börsnoterade bioteknikföretaget Evolva nyanställer i Köpenhamn som följd av ett färskt avtal med en storspelare i smakämnesindustrin, International Flavors & Fragrances Inc. (IFF).  

IFF finansierar utvecklingsarbetet kring en av marknadens vanligaste smaksättare. Vilken är dock inte offentligt. Evolva får dessutom under arbetets gång ungefär fem miljoner dollar i betalning och royalty på den färdiga produkten.

VD Neil Goldsmith kan inte berätta hur många personer som ska anställas i Köpenhamn i och med det nya projektet, men totalt kommer det att kräva omkring tio heltidstjänster. Merparten av arbetet ska bedrivas i Köpenhamn, där 20 personer arbetar i dag.

Evolva grundades i Köpenhamn 2001 och arbetar med så kallad syntetisk biologi. Bolaget har utvecklat en teknik för produktion av småmolekylära ämnen i jästceller. Man utgår från en eller flera naturliga organismer, till exempel svampar eller växter, som producerar ämnen med intressanta egenskaper. Det kan handla om arom eller effekt på en viss sjukdom. Organismernas gener delas upp i mindre grupper och förs in i jästceller som på så vis börjar producera nya ämnen. Genom att analysera vilka av jästcellerna som producerar ämnen med samma effekt som de ursprungliga organismerna kan man räkna ut vilka de relevanta generna är, och därmed vilket ämne som har den önskade effekten. Det är också möjligt att producera helt nya ämnen genom att kombinera gener från olika organismer.

Tekniken används i flera egna läkemedelsprojekt och i kundprojekt kring läkemedel samt doft- och smakämnen. Det sistnämnda utgör nu närmare 30 procent av Evolvas verksamhet. Avtalet med IFF är det tredje på området.

Evolva har huvudkontor i Basel och är noterat på den schweiziska börsen. Totalt har företaget närmare 100 anställda i Schweiz, Danmark, Indien och USA. Bland de större aktieägarna finns Sunstone Capital, Dansk Innovationsinvestering och Symbion Capital I. Längst fram i Evolvas eget utvecklingsarbete ligger substansen EV-077 för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. En andra fas I-studie inleddes i slutet av 2010.

Lisa Kirsebom

Det börsnoterade bioteknikföretaget Evolva nyanställer i Köpenhamn som följd av ett färskt avtal med en storspelare i smakämnesindustrin, International Flavors […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.