söndag 19 maj 2024

inloggad som

Evolva växer i Köpenhamn efter avtal med smakjätte

Det börsnoterade bioteknikföretaget Evolva nyanställer i Köpenhamn som följd av ett färskt avtal med en storspelare i smakämnesindustrin, International Flavors & Fragrances Inc. (IFF).  

IFF finansierar utvecklingsarbetet kring en av marknadens vanligaste smaksättare. Vilken är dock inte offentligt. Evolva får dessutom under arbetets gång ungefär fem miljoner dollar i betalning och royalty på den färdiga produkten.

VD Neil Goldsmith kan inte berätta hur många personer som ska anställas i Köpenhamn i och med det nya projektet, men totalt kommer det att kräva omkring tio heltidstjänster. Merparten av arbetet ska bedrivas i Köpenhamn, där 20 personer arbetar i dag.

Evolva grundades i Köpenhamn 2001 och arbetar med så kallad syntetisk biologi. Bolaget har utvecklat en teknik för produktion av småmolekylära ämnen i jästceller. Man utgår från en eller flera naturliga organismer, till exempel svampar eller växter, som producerar ämnen med intressanta egenskaper. Det kan handla om arom eller effekt på en viss sjukdom. Organismernas gener delas upp i mindre grupper och förs in i jästceller som på så vis börjar producera nya ämnen. Genom att analysera vilka av jästcellerna som producerar ämnen med samma effekt som de ursprungliga organismerna kan man räkna ut vilka de relevanta generna är, och därmed vilket ämne som har den önskade effekten. Det är också möjligt att producera helt nya ämnen genom att kombinera gener från olika organismer.

Tekniken används i flera egna läkemedelsprojekt och i kundprojekt kring läkemedel samt doft- och smakämnen. Det sistnämnda utgör nu närmare 30 procent av Evolvas verksamhet. Avtalet med IFF är det tredje på området.

Evolva har huvudkontor i Basel och är noterat på den schweiziska börsen. Totalt har företaget närmare 100 anställda i Schweiz, Danmark, Indien och USA. Bland de större aktieägarna finns Sunstone Capital, Dansk Innovationsinvestering och Symbion Capital I. Längst fram i Evolvas eget utvecklingsarbete ligger substansen EV-077 för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. En andra fas I-studie inleddes i slutet av 2010.

Lisa Kirsebom

Det börsnoterade bioteknikföretaget Evolva nyanställer i Köpenhamn som följd av ett färskt avtal med en storspelare i smakämnesindustrin, International Flavors […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]