torsdag 28 mars 2024

inloggad som

BoneSupport dubblar försäljningen — knoppar av Ultrazonix

Medicinteknikbolaget BoneSupport närapå dubblade försäljningen under 2010, till 1,5 miljoner euro. Med nya satsningar i Tyskland räknar bolaget med en fördubbling även i år. Samtidigt letar ledningen efter en köpare till dotterbolaget Ultrazonix.

BoneSupport har utvecklat ett bensubstitut som kan injiceras direkt i skelettet för att underlätta läkningen av frakturer. Sedan bolaget 2009 fick grönt ljus för försäljning i Europa och USA har det använts på närmare 2.000 patienter, främst för kotfrakturer.

Försäljningen har hittills skett via distributörer och enskilda säljare i Tyskland, Italien och USA. Nu är bolaget i färd med att anställa ytterligare sex säljare på den tyska marknaden med målet att dubbla försäljningen i år till minst tre miljoner euro.

— Utöver att Tyskland är nära, är det världens näst största marknad för behandling av kotfrakturer. Det tar ofta 10-15 år för något nytt att slå igenom inom medicin, i Tyskland ligger man långt fram, säger BoneSupports VD Fredrik Lindberg.

2008 fick BoneSupport in 122 miljoner kronor från ägarkretsen, där bland annat HealthCap, InnovationsKapital och Teknoseed ingår. Enligt Fredrik Lindberg kan det bli aktuellt att ta in ytterligare pengar i år, beroende på hur aggressiv försäljningsstrategi bolaget väljer.

Däremot tänker BoneSupport inte satsa vidare på dotterbolaget Ultrazonix och dess teknik för att lindra diskbråck med ultraljudsbehandling. Bolaget förvärvades 2008, då med fyra anställda. Tekniken är redan CE-märkt och FDA-godkänd, men verksamheten är i dag vilande och bolaget på väg att säljas.

— Vi köpte Ultrazonix för att vi fick ett bra pris och för att ha som reservplan. Men två månader senare fick vi godkänt för vårt bensubstitut och har valt att lägga försäljningsresurserna på det istället, säger Fredrik Lindberg.

BoneSupport sysselsätter ett 30-tal personer.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget BoneSupport närapå dubblade försäljningen under 2010, till 1,5 miljoner euro. Med nya satsningar i Tyskland räknar bolaget med en fördubbling även i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]