tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svårt för småföretag att nyttja kompetenspoolen från AstraZeneca

Kort sagt: Avvecklingen av AstraZenecas anläggning i Lund frisätter hundratals läkemedelsforskare på arbetsmarknaden. Regionens life science-företag står inför en sällsynt möjlighet att rekrytera kvalificerad personal, men många kan få svårt att utnyttja tillfället.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Flera frågetecken runt nedläggningen av AstraZenecas forskningsenhet i Lund återstår. Hur mycket personal flyttar med till Mölndal, dit projekten nu förs över? Hur många blir det i slutänden som sägs upp? Och vad ska hända med själva fastigheten?

AstraZeneca är knapphändigt med information, men har däremot varit öppet med sitt initiativ till arbetsmarknadsdagar för de anställda.

Som Rapidus rapporterade i går har drygt 70 företag och organisationer anmält sig för att nästa vecka presentera sig för den personal som blir av med sina jobb. Det blir två spännande dagar, inte bara för de anställda utan också för de deltagande företagen.

Neddragningen öppnar nämligen möjligheter att kapa åt sig strategiskt viktig kompetens. Så många erfarna forskare på den öppna arbetsmarknaden vid ett och samma tillfälle är närmast unikt. Chanserna är goda till en flygande start, med exempelvis en hel arbetsgrupp, för aktörer som vill etablera sig i regionen eller inom något av de specifika områden AstraZeneca sysslat med i Lund.

Men frågan är vilka som egentligen kan utnyttja situationen. En given vinnare är medicinteknikbolaget Bactiguard som ska öppna fabrik i Eslöv med 150 anställda, men vilka mer?

Listan med utställare på arbetsmarknadsdagarna finns i sin helhet på Rapidus webb och nås via länken nedan. Uppslutningen visar att det finns ett stort intresse för personalen på AstraZeneca, men vi kan också konstatera att listan speglar krisen i bioteknik- och läkemedelsbranschen. Bara en fjärdedel av deltagarna är företag med egen utveckling eller produktion inom life science — och då är en handfull kontraktsforskare och kontraktstillverkare inräknade.

Enligt Medicon Valley Alliance saknas det i storleksordningen 15 miljarder danska kronor i utvecklingskapital de närmaste åren för att ta projekten i Öresundsregionens mindre bioteknikföretag vidare.

Danska läkemedelsjättar har börjat plocka nyckelpersoner från AstraZeneca, men även mindre bolag som skånska Magle har anställt folk. Med fyra rekryteringar från anläggningen i Lund kan dessvärre Magle vara ett av få undantag.

Små life science-företag har helt enkelt inte det finansiella utrymme som krävs för att vara snabbfotade och kunna gripa sådana här tillfällen i flykten. Utvecklingsplaner och expansion måste istället tajmas in i minsta detalj och koordineras med investerarna.

Vidare är det just storföretag som direkt kan utnyttja AstraZeneca-personalens erfarenheter från Big Pharma-världen. Vissa hävdar till och med att arbetsmetodiken och ”tänket” skiljer så mycket mellan storföretag och små bioteknikbolag att Big Pharma-personal inte är användbar i mindre projekt. Själv tror jag att sådana kulturkrockar kan överbryggas.

Ändå känns det som att mycket skånsk läkemedelskompetens framöver kommer att hamna i Danmark på storföretag som Ferring, Novo Nordisk och Leo Pharma. Rapidus har tidigare berört det relativa styrkeövertag dansk life science har gentemot skånsk och att det kan bli en självförstärkande spiral. Nedläggningen av AstraZeneca verkar direkt i den riktningen, och tyvärr ser det ut som att efterspelet också kan komma att göra det.

Skåne är fortsatt relativt starkt inom den akademiska delen av life science. Nu sätts stor tilltro till nyföretagande för att vi ska repa oss från AstraZeneca-smällen. Faktum är att affärsrådgivarna på Teknopol jobbar med tjugo olika grupperingar inifrån AstraZeneca som är intresserade av att starta eget. Men även här återkommer behovet av riskvilligt kapital. Samtidigt är entreprenörskap en kraft vi inte ska underskatta och helt nödvändigt eftersom vi inte ska räkna med att någon annan jätte går in och tar över i Lund.

Klicka här för att se listan över uställande företag på AstraZenecas arbetsmarknadsdagar.

Kort sagt: Avvecklingen av AstraZenecas anläggning i Lund frisätter hundratals läkemedelsforskare på arbetsmarknaden. Regionens life science-företag står inför en sällsynt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.