torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rekryteringar till ESS och Max IV bromsas av nidbild

|  ,
|  ,

Forskningsanläggningarna ESS och Max IV ska bli i världsklass, men det har redan visat sig knepigt att rekrytera personal med rätt kompetens. Lund och Öresundsregionen får slåss mot många förutfattade meningar.

ESS har i dag 65 anställda. I organisationen runt Max IV och det befintliga Max-labbet i Lund jobbar 100 personer. Ytterligare rekryteringar pågår, bland annat söks nu projektledare, ingenjörer och neutronforskare till ESS. VD Colin Carlile räknar med att ESS passerar 100-strecket i antal anställda inom ett år, men det går inte alltid som på räls.

— Många har förutfattade meningar om livet i Skandinavien, att det jämt är mörkt och kallt, och att vi har höga skatter och låga löner. Det är en karikatyr, men vi måste hantera den, säger Colin Carlile.

Också Nils Mårtensson, föreståndare på Max IV, stöter på problemet.

— Generellt har vi lyckats väl med rekryteringarna, men i några fall har det inte gått och då har det varit av denna typ av skäl. På vissa positioner kan vi heller inte konkurrera fullt ut med lönen, vilket blir väldigt avgörande.

Första spadtagen till Max IV togs i veckan. Nils Mårtensson räknar med att ta in ytterligare 10–20 personer det kommande året, främst ingenjörer och forskare för att utveckla de olika strålrör för synkrotronljus som byggs efterhand som finansiering faller på plats.

Det gäller att jobba hårt med att vända förutfattade meningar till något positivt för de utländska experter som intresserar sig för ESS och Max IV, menar Colin Carlile.

— De som börjat här har ofta gjort det av skäl som inte är helt kopplade till ESS. Det kan handla om familjer som vill sätta sina barn i skolan här och ge dem europeiska värderingar, säger han.

Bland de som anställts på ESS finns många ”hemvändare”. Alltså européer som vill komma hem efter att ha arbetat i andra världsdelar, eller skandinaver som vill återvända efter en tid ute i Europa. Lokalt har främst ingenjörer och IT-kompetens kunnat rekryteras så här långt.

Max IV ska stå klart 2015. ESS, som även har ett center för databehandling i Köpenhamn där i dag åtta personer jobbar, ska invigas år 2019.

Kristian Svensson

Forskningsanläggningarna ESS och Max IV ska bli i världsklass, men det har redan visat sig knepigt att rekrytera personal med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.