fredag 10 maj 2024

inloggad som

Rekryteringar till ESS och Max IV bromsas av nidbild

|  ,
|  ,

Forskningsanläggningarna ESS och Max IV ska bli i världsklass, men det har redan visat sig knepigt att rekrytera personal med rätt kompetens. Lund och Öresundsregionen får slåss mot många förutfattade meningar.

ESS har i dag 65 anställda. I organisationen runt Max IV och det befintliga Max-labbet i Lund jobbar 100 personer. Ytterligare rekryteringar pågår, bland annat söks nu projektledare, ingenjörer och neutronforskare till ESS. VD Colin Carlile räknar med att ESS passerar 100-strecket i antal anställda inom ett år, men det går inte alltid som på räls.

— Många har förutfattade meningar om livet i Skandinavien, att det jämt är mörkt och kallt, och att vi har höga skatter och låga löner. Det är en karikatyr, men vi måste hantera den, säger Colin Carlile.

Också Nils Mårtensson, föreståndare på Max IV, stöter på problemet.

— Generellt har vi lyckats väl med rekryteringarna, men i några fall har det inte gått och då har det varit av denna typ av skäl. På vissa positioner kan vi heller inte konkurrera fullt ut med lönen, vilket blir väldigt avgörande.

Första spadtagen till Max IV togs i veckan. Nils Mårtensson räknar med att ta in ytterligare 10–20 personer det kommande året, främst ingenjörer och forskare för att utveckla de olika strålrör för synkrotronljus som byggs efterhand som finansiering faller på plats.

Det gäller att jobba hårt med att vända förutfattade meningar till något positivt för de utländska experter som intresserar sig för ESS och Max IV, menar Colin Carlile.

— De som börjat här har ofta gjort det av skäl som inte är helt kopplade till ESS. Det kan handla om familjer som vill sätta sina barn i skolan här och ge dem europeiska värderingar, säger han.

Bland de som anställts på ESS finns många ”hemvändare”. Alltså européer som vill komma hem efter att ha arbetat i andra världsdelar, eller skandinaver som vill återvända efter en tid ute i Europa. Lokalt har främst ingenjörer och IT-kompetens kunnat rekryteras så här långt.

Max IV ska stå klart 2015. ESS, som även har ett center för databehandling i Köpenhamn där i dag åtta personer jobbar, ska invigas år 2019.

Kristian Svensson

Forskningsanläggningarna ESS och Max IV ska bli i världsklass, men det har redan visat sig knepigt att rekrytera personal med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.