Scanset i forskningsparken Medeon har hittills skrapat ihop en blygsam omsättning på att sälja antibakteriell väggfärg och ID-armband till sjukvården. Efter order från ett antal svenska sjukhus på en egenutvecklad etikett för laboratorieprover vädrar bolaget nu morgonluft.
Scansets etiketter är tänkta att fästas på objektsglas för laboratorieprover för att bland annat identifiera vilken patient de tillhör. Materialet och den speciella färgen gör att etiketten inte förstörs eller suddas ut av alkohol, formalin eller aceton, som alla används som lösningsmedel i patologilabben.
— I dag använder labbpersonalen ofta spritpenna och skriver direkt på glaset. Men det medför risk för fel och förväxlingar, säger Francesco Palmisano, Scansets VD sedan i våras.
2008 kom han in som 25-procentig ägare i bolaget, som fungerat som dotterbolag till Landskronabaserade etikettillverkaren First Label. Nu är han på väg att köpa ytterligare en fjärdedel av bolaget.
Scanset lanserade sina laboratorieetiketter för ett par månader sedan och har fått order från de fyra skånska sjukhus som har patologilabb samt från Halmstad och Linköping. Enligt Francesco Palmisano är orderna inte värda några stora summor. Han räknar dock med att de ska bana väg för en bredare försäljning av bolagets teknik och att omsättningen för innevarande räkenskapsår ska landa på 1–2 miljoner kronor, mot 370.000 kronor för maj 2009–april 2010.
Scanset är även återförsäljare för tysk antibakteriell väggfärg samt ett egenutvecklat ID-armband för patienter. Armbandet säljs i samarbete med danska blodgasanalysbolaget Radiometer och har hittills köpts in av Simrishamns sjukhus.
Scanset har ett litet antal anställda på deltid på Medeon i Malmö samt i Häljarp utanför Landskrona.
Erik Olausson