torsdag 21 november 2024

inloggad som

Foss sponsrar Lundaprojekt om mjölkanalys

|  , ,
|  

Danska livsmedelsjätten Foss står för halva kostnaden när LTH-professorn Thomas Laurells mjölkprojekt går vidare till nästa fas. I projektet används ultraljud för att separera komponenter i flytande livsmedel. Resultatet ska bli ett analyschip för mjölkkvalitet som bonden själv kan använda.

— Målet är att få en automatiserad process på ett chip som kan användas ute i industrin och i förlängningen ute på själva gårdarna. Ju närmare produktionen du kan göra analysen, desto enklare blir det att vidta åtgärder, säger Thomas Laurell.

Ultraljudsseparationen ska ta bort föroreningar, isolera fettet i mjölken eller koncentrera mängden celler i provet innan en analys genomförs. Ett stort cellinnehåll i mjölken är en indikation på att korna är sjuka.

Tekniken är en vidareutveckling av Ideonbolaget ErySaves metod för att rena blod från minimala fettpartiklar genom att låta blodet passera genom en mikrometerstor kanal och utsätta det för ultraljud. Fettet och cellerna i blodet reagerar olika på ultraljudet vilket gör att de kan separeras i olika kanaler.

Forskningen kring livsmedelstekniska tillämpningar har tidigare bedrivits i samarbete med ett japanskt universitet. Den bekostades till lika delar av japanska myndigheter och Vinnova, med danska analysjätten Foss som samarbetspartner och bollplank. När tekniken nu börjar närma sig kommersiell fas skjuter Foss och forskningsrådet Formas till 1,3 miljoner kronor var.

Det treåriga projektet kommer sysselsätta ett par forskare från Foss och LTH. Foss, som omsatte 172 miljoner euro 2009, har huvudkontor i själländska Hillerød och skånska Höganäs. Runt 85 procent av världens mjölkproduktion och 75 procent av världens ölproduktion testas med bolagets utrustning. 

Erik Olausson

Danska livsmedelsjätten Foss står för halva kostnaden när LTH-professorn Thomas Laurells mjölkprojekt går vidare till nästa fas. I projektet används […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.