Danska livsmedelsjätten Foss står för halva kostnaden när LTH-professorn Thomas Laurells mjölkprojekt går vidare till nästa fas. I projektet används ultraljud för att separera komponenter i flytande livsmedel. Resultatet ska bli ett analyschip för mjölkkvalitet som bonden själv kan använda.
— Målet är att få en automatiserad process på ett chip som kan användas ute i industrin och i förlängningen ute på själva gårdarna. Ju närmare produktionen du kan göra analysen, desto enklare blir det att vidta åtgärder, säger Thomas Laurell.
Ultraljudsseparationen ska ta bort föroreningar, isolera fettet i mjölken eller koncentrera mängden celler i provet innan en analys genomförs. Ett stort cellinnehåll i mjölken är en indikation på att korna är sjuka.
Tekniken är en vidareutveckling av Ideonbolaget ErySaves metod för att rena blod från minimala fettpartiklar genom att låta blodet passera genom en mikrometerstor kanal och utsätta det för ultraljud. Fettet och cellerna i blodet reagerar olika på ultraljudet vilket gör att de kan separeras i olika kanaler.
Forskningen kring livsmedelstekniska tillämpningar har tidigare bedrivits i samarbete med ett japanskt universitet. Den bekostades till lika delar av japanska myndigheter och Vinnova, med danska analysjätten Foss som samarbetspartner och bollplank. När tekniken nu börjar närma sig kommersiell fas skjuter Foss och forskningsrådet Formas till 1,3 miljoner kronor var.
Det treåriga projektet kommer sysselsätta ett par forskare från Foss och LTH. Foss, som omsatte 172 miljoner euro 2009, har huvudkontor i själländska Hillerød och skånska Höganäs. Runt 85 procent av världens mjölkproduktion och 75 procent av världens ölproduktion testas med bolagets utrustning.
Erik Olausson