tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Foss sponsrar Lundaprojekt om mjölkanalys

|  , ,
|  

Danska livsmedelsjätten Foss står för halva kostnaden när LTH-professorn Thomas Laurells mjölkprojekt går vidare till nästa fas. I projektet används ultraljud för att separera komponenter i flytande livsmedel. Resultatet ska bli ett analyschip för mjölkkvalitet som bonden själv kan använda.

— Målet är att få en automatiserad process på ett chip som kan användas ute i industrin och i förlängningen ute på själva gårdarna. Ju närmare produktionen du kan göra analysen, desto enklare blir det att vidta åtgärder, säger Thomas Laurell.

Ultraljudsseparationen ska ta bort föroreningar, isolera fettet i mjölken eller koncentrera mängden celler i provet innan en analys genomförs. Ett stort cellinnehåll i mjölken är en indikation på att korna är sjuka.

Tekniken är en vidareutveckling av Ideonbolaget ErySaves metod för att rena blod från minimala fettpartiklar genom att låta blodet passera genom en mikrometerstor kanal och utsätta det för ultraljud. Fettet och cellerna i blodet reagerar olika på ultraljudet vilket gör att de kan separeras i olika kanaler.

Forskningen kring livsmedelstekniska tillämpningar har tidigare bedrivits i samarbete med ett japanskt universitet. Den bekostades till lika delar av japanska myndigheter och Vinnova, med danska analysjätten Foss som samarbetspartner och bollplank. När tekniken nu börjar närma sig kommersiell fas skjuter Foss och forskningsrådet Formas till 1,3 miljoner kronor var.

Det treåriga projektet kommer sysselsätta ett par forskare från Foss och LTH. Foss, som omsatte 172 miljoner euro 2009, har huvudkontor i själländska Hillerød och skånska Höganäs. Runt 85 procent av världens mjölkproduktion och 75 procent av världens ölproduktion testas med bolagets utrustning. 

Erik Olausson

Danska livsmedelsjätten Foss står för halva kostnaden när LTH-professorn Thomas Laurells mjölkprojekt går vidare till nästa fas. I projektet används […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.