torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nordic Game Program siktar på förlängning

Tiden håller på att löpa ut för Nordiska ministerrådets stödprogram för datorspelsutvecklare, Nordic Game Program. Samtidigt slår antalet ansökningar om utvecklingsbidrag rekord. Nu söker den Malmöbaserade organisationen förlängt mandat.

Nordic Game Program drog igång 2006 och ska enligt den ursprungliga planen löpa ut 2011.

— Vi vill förlänga programmet eftersom behovet finns. Men i slutändan är det upp till politikerna att bestämma, säger Jakob Riis, kommunikationschef för Nordic Game Program. 

Höstens ansökningar till stödprogrammet var fler än någonsin. Totalt slåss 136 spelprojekt om tre miljoner danska kronor i stödpengar, en tjugondel av den sammanlagda sökta summan på 60,7 miljoner danska kronor.

Totalt har 228 ansökningar kommit in under 2010, vilket kan jämföras med 55 stycken under första året 2006.

— Siffrorna säger oss att branschen växer och att det är svårt att komma igång med nya spel. Utöver våra stödpengar finns det riskkapital, men det är svårt att komma över just nu, säger Jacob Riis.

Danmark har nyligen beslutat höja stödet till datorspelsutveckling inom ramen för stöd till filmindustrin från 12 till 20 miljoner danska kronor för perioden 2011-2014. Men de pengarna kan bara komma danska utvecklare till del. I den senaste ansökningsomgången kom 28 av 136 ansökningar från Danmark, medan svenska utvecklare skickade in 29 stycken.

Nordiska datorspelsprogrammets största succéhistoria hittills är spelet Limbo från Köpenhamnsbolaget Playdead, som fick stöd 2007 och 2008. Playdead har sedan dess rest 13 miljoner danska kronor i riskkapital och vunnit flera priser för Limbo, som lanserades i somras.

Klik her for att se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Tiden håller på att löpa ut för Nordiska ministerrådets stödprogram för datorspelsutvecklare, Nordic Game Program. Samtidigt slår antalet ansökningar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.