lördag 20 april 2024

inloggad som

Nordic Game Program siktar på förlängning

Tiden håller på att löpa ut för Nordiska ministerrådets stödprogram för datorspelsutvecklare, Nordic Game Program. Samtidigt slår antalet ansökningar om utvecklingsbidrag rekord. Nu söker den Malmöbaserade organisationen förlängt mandat.

Nordic Game Program drog igång 2006 och ska enligt den ursprungliga planen löpa ut 2011.

— Vi vill förlänga programmet eftersom behovet finns. Men i slutändan är det upp till politikerna att bestämma, säger Jakob Riis, kommunikationschef för Nordic Game Program. 

Höstens ansökningar till stödprogrammet var fler än någonsin. Totalt slåss 136 spelprojekt om tre miljoner danska kronor i stödpengar, en tjugondel av den sammanlagda sökta summan på 60,7 miljoner danska kronor.

Totalt har 228 ansökningar kommit in under 2010, vilket kan jämföras med 55 stycken under första året 2006.

— Siffrorna säger oss att branschen växer och att det är svårt att komma igång med nya spel. Utöver våra stödpengar finns det riskkapital, men det är svårt att komma över just nu, säger Jacob Riis.

Danmark har nyligen beslutat höja stödet till datorspelsutveckling inom ramen för stöd till filmindustrin från 12 till 20 miljoner danska kronor för perioden 2011-2014. Men de pengarna kan bara komma danska utvecklare till del. I den senaste ansökningsomgången kom 28 av 136 ansökningar från Danmark, medan svenska utvecklare skickade in 29 stycken.

Nordiska datorspelsprogrammets största succéhistoria hittills är spelet Limbo från Köpenhamnsbolaget Playdead, som fick stöd 2007 och 2008. Playdead har sedan dess rest 13 miljoner danska kronor i riskkapital och vunnit flera priser för Limbo, som lanserades i somras.

Klik her for att se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Tiden håller på att löpa ut för Nordiska ministerrådets stödprogram för datorspelsutvecklare, Nordic Game Program. Samtidigt slår antalet ansökningar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.