torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lika stora kostnader som investeringar för LU Bio och Lumitec

Trots att såddfinansieringsbolagen i Skåne opererar på samma marknad finns stora skillnader i hur resurserna används. Medan Sydsvensk Entreprenörfond bara lägger tre procent av kapitalet på personalkostnader har LU Bioscience och Lumitec hittills gjort av med lika mycket eller mer än bolagen investerat, visar Rapidus genomgång.

Från LU Biosciences första verksamhetsår 2007 fram till och med 2009 gjorde bolaget av med närmare 14 miljoner kronor på personal- och övriga kostnader. Med cirka 50 miljoner kronor i kassan från början motsvarar det en snittförbrukning på nästan tio procent av ursprungskapitalet per år. Under samma period gjordes investeringar i portföljbolag på runt 14 miljoner kronor.

Siffrorna står i bjärt kontrast till många andra spelare i branschen. Stockholmsbaserade KTH Seed Capital, som även de investerar i relativt tidiga faser, förbrukar årligen 2-2,5 procent av kapitalet på personal- och konsultkostnader. Sydsvensk Entreprenörsfond har fått hälften av sitt kapital på 180 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond och får därmed inte lägga mer än tre procent av kassan per år på arbetsinsatser för att hitta och hjälpa portföljbolagen.

Lumitec, som drog igång sin verksamhet 2003, lägger även de en relativt stor andel av sina resurser på löne- och konsultkostnader. Fram till och med det senaste registrerade bokslutet, för juli 2008-juni 2009, hade bolaget lagt 21,7 miljoner kronor på omkostnader, motsvarande i genomsnitt knappt åtta procent av kassans 40 miljoner kronor per år. Investeringarna i de sju portföljbolagen uppgick under samma period till 11,8 miljoner kronor.

Lumitecs och LU Biosciences mindre kapitalbas spelar förstås in i hur stor procentsats personalkostnaderna utgör. Vidare menar LU Biosciences VD Thomas Andersson att bolaget lägger otaliga arbets- och konsulttimmar på att hjälpa sina projektbolag inom exempelvis ledning, patenthantering och produktutveckling. Arbetsinsatser som därmed blir en indirekt investering i bolagen.

— Vi har också sluppit göra många dåliga investeringar genom att göra en bra analys, säger han.

LU Biosciences investeringar har också växlats upp efterhand. I år räknar Thomas Andersson med att investera ytterligare nio miljoner kronor.

Håkan Nelson, ordförande i Lumitec och VD för en av delägarna Malmöhus Invest, menar att arbetsinsatsen i portföljbolag som exempelvis knoppats av från universitetsforskning ofta kan vara mer värd än investeringen i reda pengar.

— Om vi har gått in med en miljon kronor i ett bolag har vi tagit en andel värd två miljoner eftersom vi utfört arbete för en miljon. Andra aktörer går in i bolag där det finns lite struktur. Vi har börjat från scratch med bara ett patent i handen, säger Håkan Nelson.

Hur liten kan den här typen av såddfinansiär vara innan fasta kostnader äter upp för mycket av kakan?

— 40 miljoner kronor är väl något av ett minimum. Men det beror på hur många investeringar man avser att göra och i vilket skede projekten är.

Klicka här för mer bakgrundsfakta om såddfinansieringsbolagen.

Erik Olausson

Trots att såddfinansieringsbolagen i Skåne opererar på samma marknad finns stora skillnader i hur resurserna används. Medan Sydsvensk Entreprenörfond bara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.