torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Lika stora kostnader som investeringar för LU Bio och Lumitec

Trots att såddfinansieringsbolagen i Skåne opererar på samma marknad finns stora skillnader i hur resurserna används. Medan Sydsvensk Entreprenörfond bara lägger tre procent av kapitalet på personalkostnader har LU Bioscience och Lumitec hittills gjort av med lika mycket eller mer än bolagen investerat, visar Rapidus genomgång.

Från LU Biosciences första verksamhetsår 2007 fram till och med 2009 gjorde bolaget av med närmare 14 miljoner kronor på personal- och övriga kostnader. Med cirka 50 miljoner kronor i kassan från början motsvarar det en snittförbrukning på nästan tio procent av ursprungskapitalet per år. Under samma period gjordes investeringar i portföljbolag på runt 14 miljoner kronor.

Siffrorna står i bjärt kontrast till många andra spelare i branschen. Stockholmsbaserade KTH Seed Capital, som även de investerar i relativt tidiga faser, förbrukar årligen 2-2,5 procent av kapitalet på personal- och konsultkostnader. Sydsvensk Entreprenörsfond har fått hälften av sitt kapital på 180 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond och får därmed inte lägga mer än tre procent av kassan per år på arbetsinsatser för att hitta och hjälpa portföljbolagen.

Lumitec, som drog igång sin verksamhet 2003, lägger även de en relativt stor andel av sina resurser på löne- och konsultkostnader. Fram till och med det senaste registrerade bokslutet, för juli 2008-juni 2009, hade bolaget lagt 21,7 miljoner kronor på omkostnader, motsvarande i genomsnitt knappt åtta procent av kassans 40 miljoner kronor per år. Investeringarna i de sju portföljbolagen uppgick under samma period till 11,8 miljoner kronor.

Lumitecs och LU Biosciences mindre kapitalbas spelar förstås in i hur stor procentsats personalkostnaderna utgör. Vidare menar LU Biosciences VD Thomas Andersson att bolaget lägger otaliga arbets- och konsulttimmar på att hjälpa sina projektbolag inom exempelvis ledning, patenthantering och produktutveckling. Arbetsinsatser som därmed blir en indirekt investering i bolagen.

— Vi har också sluppit göra många dåliga investeringar genom att göra en bra analys, säger han.

LU Biosciences investeringar har också växlats upp efterhand. I år räknar Thomas Andersson med att investera ytterligare nio miljoner kronor.

Håkan Nelson, ordförande i Lumitec och VD för en av delägarna Malmöhus Invest, menar att arbetsinsatsen i portföljbolag som exempelvis knoppats av från universitetsforskning ofta kan vara mer värd än investeringen i reda pengar.

— Om vi har gått in med en miljon kronor i ett bolag har vi tagit en andel värd två miljoner eftersom vi utfört arbete för en miljon. Andra aktörer går in i bolag där det finns lite struktur. Vi har börjat från scratch med bara ett patent i handen, säger Håkan Nelson.

Hur liten kan den här typen av såddfinansiär vara innan fasta kostnader äter upp för mycket av kakan?

— 40 miljoner kronor är väl något av ett minimum. Men det beror på hur många investeringar man avser att göra och i vilket skede projekten är.

Klicka här för mer bakgrundsfakta om såddfinansieringsbolagen.

Erik Olausson

Trots att såddfinansieringsbolagen i Skåne opererar på samma marknad finns stora skillnader i hur resurserna används. Medan Sydsvensk Entreprenörfond bara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.