måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kraftigt ras för BioTech Forum — nu söker mässan ny form

När bioteknikmässan BioTech Forum öppnar i Bella Center på tisdag har den bara ett tjugotal utställare i bioteknikdelen. I laboratoriedelen ScanLab, som anordnas parallellt, ställer knappt 150 företag ut. Det är ett kraftigt fall sedan 2008 då mässorna senast ordnades i Köpenhamn med över 250 utställare. Nu medger projektledare Kim Lindhe att BioTech Forum i sin nuvarande form har överlevt sig själv.

— Vi har en minskning på omkring 40 procent. Nu hoppas vi kunna presentera ett nytt koncept relativt snart som fokuserar mer på partnering, säger Kim Lindhe.

Partnering, där företag kan registrera sig mot en avgift och boka möten med varandra, anordnades för första gången i samband med mässan 2004. I år ser det ut att bli bortåt 90 registrerade företag. Enligt Kim Lindhe väljer många bolag numera att ha enbart möten, till skillnad från tidigare då man även ställde ut på mässan. Bland de företag och organisationer som satsar på partnering finns bland andra Köpenhamns universitet, Anoto, Colloidal Resource, Genovis, Novo och SensoDetect. Ingen av dem står på listan över utställare.

När BioTech Forum och ScanLab var som störst täckte mässområdet över 5.000 kvadratmeter. I dag är ytan drygt hälften så stor. Enligt arrangörerna har besökarantalet dock inte krympt i samma takt, och man räknar med att i år dra över 4.000 personer. ScanLab, vars varumärke ägs av Bella Center, har hela tiden varit ungefär lika stor i Danmark. Men vartannat år har mässorna hållits i Stockholm, och där kämpar ScanLab med samma problem som BioTech Forum.

När bioteknikmässan BioTech Forum öppnar i Bella Center på tisdag har den bara ett tjugotal utställare i bioteknikdelen. I laboratoriedelen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.