När bioteknikmässan BioTech Forum öppnar i Bella Center på tisdag har den bara ett tjugotal utställare i bioteknikdelen. I laboratoriedelen ScanLab, som anordnas parallellt, ställer knappt 150 företag ut. Det är ett kraftigt fall sedan 2008 då mässorna senast ordnades i Köpenhamn med över 250 utställare. Nu medger projektledare Kim Lindhe att BioTech Forum i sin nuvarande form har överlevt sig själv.
— Vi har en minskning på omkring 40 procent. Nu hoppas vi kunna presentera ett nytt koncept relativt snart som fokuserar mer på partnering, säger Kim Lindhe.
Partnering, där företag kan registrera sig mot en avgift och boka möten med varandra, anordnades för första gången i samband med mässan 2004. I år ser det ut att bli bortåt 90 registrerade företag. Enligt Kim Lindhe väljer många bolag numera att ha enbart möten, till skillnad från tidigare då man även ställde ut på mässan. Bland de företag och organisationer som satsar på partnering finns bland andra Köpenhamns universitet, Anoto, Colloidal Resource, Genovis, Novo och SensoDetect. Ingen av dem står på listan över utställare.
När BioTech Forum och ScanLab var som störst täckte mässområdet över 5.000 kvadratmeter. I dag är ytan drygt hälften så stor. Enligt arrangörerna har besökarantalet dock inte krympt i samma takt, och man räknar med att i år dra över 4.000 personer. ScanLab, vars varumärke ägs av Bella Center, har hela tiden varit ungefär lika stor i Danmark. Men vartannat år har mässorna hållits i Stockholm, och där kämpar ScanLab med samma problem som BioTech Forum.