torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Kraftigt ras för BioTech Forum — nu söker mässan ny form

När bioteknikmässan BioTech Forum öppnar i Bella Center på tisdag har den bara ett tjugotal utställare i bioteknikdelen. I laboratoriedelen ScanLab, som anordnas parallellt, ställer knappt 150 företag ut. Det är ett kraftigt fall sedan 2008 då mässorna senast ordnades i Köpenhamn med över 250 utställare. Nu medger projektledare Kim Lindhe att BioTech Forum i sin nuvarande form har överlevt sig själv.

— Vi har en minskning på omkring 40 procent. Nu hoppas vi kunna presentera ett nytt koncept relativt snart som fokuserar mer på partnering, säger Kim Lindhe.

Partnering, där företag kan registrera sig mot en avgift och boka möten med varandra, anordnades för första gången i samband med mässan 2004. I år ser det ut att bli bortåt 90 registrerade företag. Enligt Kim Lindhe väljer många bolag numera att ha enbart möten, till skillnad från tidigare då man även ställde ut på mässan. Bland de företag och organisationer som satsar på partnering finns bland andra Köpenhamns universitet, Anoto, Colloidal Resource, Genovis, Novo och SensoDetect. Ingen av dem står på listan över utställare.

När BioTech Forum och ScanLab var som störst täckte mässområdet över 5.000 kvadratmeter. I dag är ytan drygt hälften så stor. Enligt arrangörerna har besökarantalet dock inte krympt i samma takt, och man räknar med att i år dra över 4.000 personer. ScanLab, vars varumärke ägs av Bella Center, har hela tiden varit ungefär lika stor i Danmark. Men vartannat år har mässorna hållits i Stockholm, och där kämpar ScanLab med samma problem som BioTech Forum.

När bioteknikmässan BioTech Forum öppnar i Bella Center på tisdag har den bara ett tjugotal utställare i bioteknikdelen. I laboratoriedelen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.