fredag 1 mars 2024

inloggad som

Första kunderna för Airsonetts astmadusch

Efter positiva resultat från den hittills största kliniska studien går Ängeholmsbolaget Airsonett in i försäljningsfasen för sin astmabehandlingsapparat. Samtidigt har tekniken fått sina första kunder i tre svenska landsting.

Studien på 282 patienter har ännu inte publicerats i någon tidsskrift. Men enligt VD Dan Kristensson har resultaten redan gjort att bolaget kunnat skala upp verksamheten, bland annat eftersom studien kan visa hur mycket vården kan spara med behandlingsmetoden.

Airsonett har utvecklat en form av luftdusch som placeras över sängen för patienter med särskilt besvärlig och svårbehandlad astma. Genom att minska mängden allergener i den luft som omgärdar patienten på natten kan besvären dämpas även under dagen.

För någon månad sedan fick Airsonett sina första genombrott hos tre svenska landsting. Då det rör sig om hyresavtal gör Dan Kristensson bedömningen att den rent ekonomiska betydelsen av affärerna är begränsade, men han säger samtidigt att ett genombrott i Sverige är avgörande när bolaget nu ska ta sig an de större engelska och tyska marknaderna.

I år har bolaget ökat personalstyrkan från cirka 15 till dagens 25 anställda. Med det positiva resultatet från studien ska styrelsen nu ta ställning till en eventuell större kapitalresning för att påskynda expansionen.

Sedan Airsonett grundades år 2000 har omkring 130 miljoner kronor investerats i bolaget, där Industrifonden och SEB Företagsinvest står för hälften av ägandet. Bland andra storägare finns familjen Paulsson genom Bjäre Invest samt ett fyrtiotal ägare med mindre aktieposter.

Förutom att utveckla en astmabehandling säljer Airsonett sedan tidigare luftreningssystem till operationssalar. Bolaget ska nu delas så att de två verksamheterna hamnar i olika bolag inom samma koncern. I dagläget har Airsonett kontor också i Tyskland, England och USA.

Joel Lyth

Efter positiva resultat från den hittills största kliniska studien går Ängeholmsbolaget Airsonett in i försäljningsfasen för sin astmabehandlingsapparat. Samtidigt har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.