torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk skattevæsen øger intensiv jagt på svenske nummerplader

Gode halvårsresultater for det danske skattevæsen SKAT betyder, at indsatsen øges for at fange danske bilejere, der bruger ulovlige bl.a. svenske nummerplader, som stadigt flere danskere bosat i København bruger for at slippe for de høje, danske bilafgifter.

SKAT har allerede sammen med politiet intensiveret indsatsen ved kontrolaktioner, og det giver resultater. Alene i første halvår af 2010 er der gennemført 388 kontroller. Det gav betaling af afgifter på 13,9 mio. DKK, og mange får bøder eller anden straf. Der er også i det seneste halvår beslaglagt 109 køretøjer som sikkerhed for afgifter, bøder og omkostninger, og bilerne kan ende med at blive solgt på auktion.
-Indsatsen har positiv effekt. Det er en synlig præventiv indsats, og nu fortsætter vi, siger afdelingsleder Lars Klamer fra SKAT København.

Biler i Danmark pålægges 180 % i registreringsafgift foruden 25 % i moms, hvilket gør biler i Danmark over dobbelt så dyre som i Sverige. Adskillige københavnere er derfor fristet til at få en proforma adresse i Sverige – og har købt bil derfra.

Selv om en stor del af de ulovlige nummerplader stadig er svenske, så ser Lars Klamer også en ny tendens til, at andre udenlandske nummerplader som tyske, polske, bulgarske og lettiske nummerplader ulovligt blander sig i bybilledet i Hovedstaden.

– Vores aktioner mod de svenske nummerplader har haft en effekt, og derfor stiger andelen af andre landes ulovlige nummerplader, siger Lars Klamer.

Samarbejdet med andre myndigheder og parkeringsselskaber styrkes nu også i bekæmpelsen af det danske afgiftssnyderi over Øresund.

Af Keld Broksø

Gode halvårsresultater for det danske skattevæsen SKAT betyder, at indsatsen øges for at fange danske bilejere, der bruger ulovlige bl.a. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.