Efter ett turbulent och förlusttyngt 2008 har medicinteknikbolaget Ospol lyckats få styrsel på ekonomin. Under 2010 siktar ledningen på att nå ett nollresultat.
2009 landade omsättningen på 5,2 miljoner kronor och förlusten efter finansiella poster på 6,6 miljoner för Ospol, som tillverkar en ny typ av tandimplantat baserade på titanskruvar i käkbenet. Det är en kraftig upphämtning mot 2008, som slutade med 28 miljoner kronor i förlust och en avbruten börsnotering. Ospol såldes då ut från moderbolaget Biolin och har sedan dess tvingats dra åt svångremmen för att överleva. Än i dag går ledning delvis utan lön.
Svältkuren tycks ha gett effekt. Enligt Göran Urde, klinisk chef och styrelseledamot, har förlusterna kunnat minskas ytterligare i år och bolaget har gott hopp om att nå ett nollresultat.
Ett licensavtal som tecknades i vintras med ett indiskt dentalteknikbolag ger bolaget minst sex miljoner kronor i intäkter under tio år. Enligt Göran Urde för bolaget diskussioner även med andra stora aktörer som visat intresse för Ospols tandimplantatsteknik.
Samtidigt har bolaget avbrutit försöken att plocka in fem miljoner kronor i riskkapital, enligt Göran Urde för att de tilltänkta investerarna ville ha för stora andelar av bolaget för sina insatser. Istället ska sexmannabolaget ta sig vidare på egen hand med en något nedbantad marknadsplan.
Ospol ägs till 75 procent av ledningen. Övriga delägare är den schweizisk-svenske affärsmannen Stefan Hansson genom bolaget Stefor Capital samt Carnegies förra VD Karin Forseke och hennes man Peter Jörgensen.
Erik Olausson