tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Studie ger nytt prognosfält för ViroGates

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Det öppnar dörren för ett helt nytt affärsområde för medicinteknikbolaget ViroGates utanför Köpenhamn.

ViroGates prognosutrustning, som mäter biomarkören suPAR, används idag i akutsjukvården i främst Europa och Indien för att testa patienter med svåra infektionssjukdomar som tuberkulos, HIV och blodförgiftning. Testet används för att förutsäga sjukdomens utveckling och därmed för att fatta beslut om behandling.

Nu har ViroGates grundare Jesper Eugen-Olsen och hans forskningsgrupp vid universitetssjukhuset Hvidovre Hospital undersökt sambandet mellan suPAR-nivån och försökspersoners allmänna hälsotillstånd över lång tid. 13 år efter den första mätningen löpte de med förhöjda värden ökad risk för en rad vanliga sjukdomar som ofta associeras med människors livsstil.

— Det här betyder att vi med ett enda blodprov kan utvärdera om en person ”har råd” med sin livsstil eller inte. Våra data visar att personer som röker, dricker eller är överviktiga inte löper högre risk för att dö i förtid än andra — så länge deras suPAR-värde är lågt, säger ViroGates ordförande Jørgen Thorball.

För ViroGates innebär resultatet att bolagets utrustning skulle kunna börja marknadsföras och säljas för det nya prognosfältet redan imorgon. Men det blir inte aktuellt än på några år, menar marknadschefen Claus Berner, en av tre som delar ledarskapet i bolaget sedan Betina Macho avgick som VD 2009.

— Vårt primära fokus är akutsjukvården, där vi efterhand har fått ett fotfäste. Men med dessa nya resultat tittar vi även på sjukdomsförebyggande applikationer i den generella befolkningen, säger han.

ViroGates sysselsätter idag sju personer. Omsättningen 2009 landade på cirka 700.000 danska kronor. Bland bolagets 20-tal ägare finns affärsmannen Mads Kjærs familjs holdingbolag The Way Forward, såddkapitalbolaget BioVision och medicinimportföretaget MissionPharma.

Erik Olausson

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.