Dansk-svenska Entomopharm, ny hyresgäst i Lund Bioincubator, håller på att avsluta en finansieringsrunda för att ta in 15 miljoner kronor. Av dem är 6 miljoner garanterade från nuvarande ägare. Bolaget arbetar med en helt ny metod för att testa läkemedel — på gräshoppor.
Med det nya kapitalet ska företaget vidareutveckla sin testmetod. Inom ett halvår hoppas man ha sin första kund.
— Behovet hos industrin är stort, en beräknad marknadspotential ligger på över 500 miljoner dollar per år, säger VD Peter Aadal Nielsen.
Insektstesterna är tänkta att användas när studier på celler inte räcker, som ett mellanled före tester på ryggradsdjur. Därmed ska mängden försök i exempelvis råttor kunna minskas. Till en början kommer Entomopharm fungera som kontraktsforskare åt kunderna, som får skicka läkemedelssubstanser till bolaget för testning. På sikt ska tekniken säljas på licens till kontraktsforskningsfirmor och större läkemedelsbolag.
Entomopharms tester visar om läkemedel tränger igenom den så kallade blod-hjärnbarriären, det skikt som skiljer hjärnans cirkulation från kroppens övriga blodomlopp. Läkemedel injiceras i gräshoppor, vars hjärna tas ut och analyseras. Resultatet har visat sig stämma väl med de effekter man får på exempelvis råttor, och insektsförsök kräver inga etiska tillstånd. Gräshopporna är också enkla och billiga att föda upp.
I första hand är Entomopharms metod tänkt för läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet, där substansen behöver passera blod-hjärnbarriären. Men det är också möjligt att studera andra läkemedel där man tvärtom vill kontrollera att de inte tränger igenom barriären.
Entomopharm grundades förra våren av Peter Aadal Nielsen och bolagets forskningschef Gunnar Andersson, som har en bakgrund vid bland annat Lunds universitet och Pharmacia. Utöver dem finns en anställd.
Bolaget ägs i dag av Syddansk Teknologisk Innovation i Odense och av grundarna genom bolagen BioCabris och AadalBiotech. Hittills har omkring två miljoner kronor investerats i Entomopharm.
Lisa Kirsebom