lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideonbolag säkrar sex miljoner för gräshoppstester

Dansk-svenska Entomopharm, ny hyresgäst i Lund Bioincubator, håller på att avsluta en finansieringsrunda för att ta in 15 miljoner kronor. Av dem är 6 miljoner garanterade från nuvarande ägare. Bolaget arbetar med en helt ny metod för att testa läkemedel — på gräshoppor.

Med det nya kapitalet ska företaget vidareutveckla sin testmetod. Inom ett halvår hoppas man ha sin första kund.

— Behovet hos industrin är stort, en beräknad marknadspotential ligger på över 500 miljoner dollar per år, säger VD Peter Aadal Nielsen.

Insektstesterna är tänkta att användas när studier på celler inte räcker, som ett mellanled före tester på ryggradsdjur. Därmed ska mängden försök i exempelvis råttor kunna minskas. Till en början kommer Entomopharm fungera som kontraktsforskare åt kunderna, som får skicka läkemedelssubstanser till bolaget för testning. På sikt ska tekniken säljas på licens till kontraktsforskningsfirmor och större läkemedelsbolag.

Entomopharms tester visar om läkemedel tränger igenom den så kallade blod-hjärnbarriären, det skikt som skiljer hjärnans cirkulation från kroppens övriga blodomlopp. Läkemedel injiceras i gräshoppor, vars hjärna tas ut och analyseras. Resultatet har visat sig stämma väl med de effekter man får på exempelvis råttor, och insektsförsök kräver inga etiska tillstånd. Gräshopporna är också enkla och billiga att föda upp.

I första hand är Entomopharms metod tänkt för läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet, där substansen behöver passera blod-hjärnbarriären. Men det är också möjligt att studera andra läkemedel där man tvärtom vill kontrollera att de inte tränger igenom barriären.

Entomopharm grundades förra våren av Peter Aadal Nielsen och bolagets forskningschef Gunnar Andersson, som har en bakgrund vid bland annat Lunds universitet och Pharmacia. Utöver dem finns en anställd.

Bolaget ägs i dag av Syddansk Teknologisk Innovation i Odense och av grundarna genom bolagen BioCabris och AadalBiotech. Hittills har omkring två miljoner kronor investerats i Entomopharm.

Lisa Kirsebom

Dansk-svenska Entomopharm, ny hyresgäst i Lund Bioincubator, håller på att avsluta en finansieringsrunda för att ta in 15 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.