torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånsk dunderhonung klar för marknad

Efter ett antal års forskning lanserar Helsingborgsbolaget ConCellae sin första produkt, baserad på 13 patenterade mjölksyrabakterier från honung. Bolaget har nyligen fått Rolf Bjerndell, tungviktare inom skånsk livsmedelsindustri, som styrelseledamot och delägare.

Kosttillskottet H13 ska formuleras som en cocktail av honung, vatten och odlade mjölksyrebakterier från bimagar, som kan hämma tillväxten av mer elakartade bakterier i kroppen. Bolaget jobbar för närvarande med att få fram tillräckliga forskningsresultat för att få kalla det probiotika.

— Det ska vara som en liten påse man kan tugga i sig innan man går och lägger sig eller då man har extra energibehov, så hjälper det kroppen att återhämta sig, säger medgrundaren Alejandra Vasquez.

Målgruppen är bland annat stressade småbarnsföräldrar och studenter. Utöver lanseringen i veckan via en webbshop ska 8.000 doser delas ut till engagerade i Lundakarnevalen.

ConCellae grundades för tre år sedan av Alejandra Vasquez och hennes man Tobias Olofsson för att kommersialisera deras forskning vid Mikrobiologiska Laboratoriet vid Campus Helsingborg. De äger fortfarande 90 procent av bolaget. Resten ägs av Rolf Bjerndell, som varit VD för Skånemejerier och tillförordnad VD för Probi, i dag styrelseledamot i bland annat Oatly, samt Kent Lörd, ordförande i Nordvästra Skånes bioodlarförening.

Utöver ätbara kapslar arbetar Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson vidare med andra applikationsområden för honungsbakterierna. Möjligheten att använda de antiseptiska egenskaperna vid sårläkning undersöks i samarbete med två forskargrupper i Storbritannien, medan amerikanska US Department of Agriculture ska testa mjölksyrebakteriernas effekt på hälsan hos honungsbina själva.

Erik Olausson

Efter ett antal års forskning lanserar Helsingborgsbolaget ConCellae sin första produkt, baserad på 13 patenterade mjölksyrabakterier från honung. Bolaget har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Psykobiotika ska lyfta Probi

    Probis omsättning minskade med 8 procent under tredje kvartalet. Det är en fortsättning på en flera år lång fallande trend. Vd Anita Johansen hoppas att en ny upptäckt ska leda till en vändning.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.