tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Skånsk dunderhonung klar för marknad

Efter ett antal års forskning lanserar Helsingborgsbolaget ConCellae sin första produkt, baserad på 13 patenterade mjölksyrabakterier från honung. Bolaget har nyligen fått Rolf Bjerndell, tungviktare inom skånsk livsmedelsindustri, som styrelseledamot och delägare.

Kosttillskottet H13 ska formuleras som en cocktail av honung, vatten och odlade mjölksyrebakterier från bimagar, som kan hämma tillväxten av mer elakartade bakterier i kroppen. Bolaget jobbar för närvarande med att få fram tillräckliga forskningsresultat för att få kalla det probiotika.

— Det ska vara som en liten påse man kan tugga i sig innan man går och lägger sig eller då man har extra energibehov, så hjälper det kroppen att återhämta sig, säger medgrundaren Alejandra Vasquez.

Målgruppen är bland annat stressade småbarnsföräldrar och studenter. Utöver lanseringen i veckan via en webbshop ska 8.000 doser delas ut till engagerade i Lundakarnevalen.

ConCellae grundades för tre år sedan av Alejandra Vasquez och hennes man Tobias Olofsson för att kommersialisera deras forskning vid Mikrobiologiska Laboratoriet vid Campus Helsingborg. De äger fortfarande 90 procent av bolaget. Resten ägs av Rolf Bjerndell, som varit VD för Skånemejerier och tillförordnad VD för Probi, i dag styrelseledamot i bland annat Oatly, samt Kent Lörd, ordförande i Nordvästra Skånes bioodlarförening.

Utöver ätbara kapslar arbetar Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson vidare med andra applikationsområden för honungsbakterierna. Möjligheten att använda de antiseptiska egenskaperna vid sårläkning undersöks i samarbete med två forskargrupper i Storbritannien, medan amerikanska US Department of Agriculture ska testa mjölksyrebakteriernas effekt på hälsan hos honungsbina själva.

Erik Olausson

Efter ett antal års forskning lanserar Helsingborgsbolaget ConCellae sin första produkt, baserad på 13 patenterade mjölksyrabakterier från honung. Bolaget har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.