söndag 8 september 2024

inloggad som

Brittiskt teknikbolag köper konkursade Reologica

Konkursade Reologica Instruments räddas från nedläggning — åtminstone till vissa delar. Brittiska Malvern Instruments har köpt lejonparten av Lundabolagets konkursbo och planerar nu att driva verksamheten vidare i mindre skala.

Av de i dag åtta anställda på Reologica får en del arbeta vidare under Malverns vingar, uppger bolagets affärsutvecklingschef Duncan Roberts för Rapidus.

— Vi har den mesta av vår forskning och utveckling i Storbritannien, men kommer behålla en del utvecklings- och supportaktivitet i Lund, säger han.

Malvern Instruments utvecklar instrument för att analysera material efter parametrar som partikelstorlek, molekylvikt och kemisk sammansättning. Bolaget är en del av börsnoterade Spectris och har kontor i Uppsala och Greve, strax söder om Köpenhamn. Uppköpet av Reologica innebär i praktiken en första etablering i södra Sverige.

Reologica har utvecklat instrument för att mäta reologin, det vill säga ämnens flytegenskaper. Bolaget bildades som en avknoppning från Bohlin Reologi då detta köptes upp av just Malvern Instruments 2003. Malvern har därför känt till Reologica en längre tid, men uppköpsplanerna kläcktes först då konkursen var ett faktum, uppger Duncan Roberts.

— Bolagets expertis inom tillämpningar för polymerindustrin är speciellt intressant för oss.

Eftersom bouppteckningen inte är färdig vill konkursförvaltare Cecilia Uddman på Hamilton Advokatbyrå inte uttala sig om de tidigare ägarna kan räkna med någon utdelning från försäljningen. Utöver grundarna handlar det främst om riskkapitalbolaget Svenska Generationsskiften, som investerat fyra miljoner kronor i Reologica.

Erik Olausson

Konkursade Reologica Instruments räddas från nedläggning — åtminstone till vissa delar. Brittiska Malvern Instruments har köpt lejonparten av Lundabolagets konkursbo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.