tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Brittiskt teknikbolag köper konkursade Reologica

Konkursade Reologica Instruments räddas från nedläggning — åtminstone till vissa delar. Brittiska Malvern Instruments har köpt lejonparten av Lundabolagets konkursbo och planerar nu att driva verksamheten vidare i mindre skala.

Av de i dag åtta anställda på Reologica får en del arbeta vidare under Malverns vingar, uppger bolagets affärsutvecklingschef Duncan Roberts för Rapidus.

— Vi har den mesta av vår forskning och utveckling i Storbritannien, men kommer behålla en del utvecklings- och supportaktivitet i Lund, säger han.

Malvern Instruments utvecklar instrument för att analysera material efter parametrar som partikelstorlek, molekylvikt och kemisk sammansättning. Bolaget är en del av börsnoterade Spectris och har kontor i Uppsala och Greve, strax söder om Köpenhamn. Uppköpet av Reologica innebär i praktiken en första etablering i södra Sverige.

Reologica har utvecklat instrument för att mäta reologin, det vill säga ämnens flytegenskaper. Bolaget bildades som en avknoppning från Bohlin Reologi då detta köptes upp av just Malvern Instruments 2003. Malvern har därför känt till Reologica en längre tid, men uppköpsplanerna kläcktes först då konkursen var ett faktum, uppger Duncan Roberts.

— Bolagets expertis inom tillämpningar för polymerindustrin är speciellt intressant för oss.

Eftersom bouppteckningen inte är färdig vill konkursförvaltare Cecilia Uddman på Hamilton Advokatbyrå inte uttala sig om de tidigare ägarna kan räkna med någon utdelning från försäljningen. Utöver grundarna handlar det främst om riskkapitalbolaget Svenska Generationsskiften, som investerat fyra miljoner kronor i Reologica.

Erik Olausson

Konkursade Reologica Instruments räddas från nedläggning — åtminstone till vissa delar. Brittiska Malvern Instruments har köpt lejonparten av Lundabolagets konkursbo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.