fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Finansieringen klar för första etappen av Max IV

1.055 miljoner kostar den första delen av synkrotronljusanläggningen Max IV som ska byggas i Lund. Region Skåne och Lunds universitet går vardera in med tio miljoner kronor mer än de tidigare lovat, medan Vetenskapsrådet och Vinnova skjuter till ytterligare en kvarts miljard.

När avsiktsförklaringen för Max IV presenterades i april i fjol var cirka 750 miljoner kronor säkrade. Nu har parterna kommit överens om hur mycket mer var och en ska bidra med för att uppnå den dryga miljard som krävs för att uppföra första delen. Det handlar om att bygga hela acceleratorkomplexet, labbutrymmen och något enstaka strålrör.

Lunds universitet och Region Skåne står numera tillsammans för 270 miljoner kronor, medan Vetenskapsrådet och Vinnova har ökat sitt bud från cirka en halv miljard till 785 miljoner. I det har 226 miljoner kronor från regeringens strategiska satsningar bakats in.

Men någon oväntad satsning för de fyra aktörerna är det inte tal om.

— Det här är ingen dramatik. Sedan tidigare visste vi att vi hade en pott som vi inte fördelat ansvarsmässigt och det har vi gjort nu, säger Harald Lindström, som sitter i Region Skånes koncernledning med ansvar för ägarfrågor och strategiska investeringar.

Även om pengafördelningen inte var klar valde man att gå ut med avsiktsförklaringen för nästan ett år sedan.

— Det var aldrig tal om att vi inte skulle komma upp i de nivåerna och vi såg det som angeläget att få igång processen, säger Max-labs chef Nils Mårtensson.

Till sommaren väntas bygget dra igång. Nästa steg är att finansiera etapp två, som beräknas kosta en halv miljard och handlar om att förse anläggningen med fler strålrör och mätstationer. Där ligger förhoppningen bland annat på de övriga nordiska länderna och dessutom har en ansökan lämnats in till Wallenbergsstiftelsen. Max IV ska tas i drift 2015.

1.055 miljoner kostar den första delen av synkrotronljusanläggningen Max IV som ska byggas i Lund. Region Skåne och Lunds universitet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.