Någon industripartner har ännu inte dykt upp till Lundaprofessorn Thomas Laurells projekt inom stamcellsodling. Istället har en privat investerare klivit in för att finansiera patentprocessen för ett slags galler som ska ge bättre celltillväxt i provrören.
Totalt har fyra forskare vid LTH och Karolinska institutet jobbat ett par år inom projektet Biogrid för att ta fram ett galler som på ett skonsamt sätt kan dela upp klumpar av stamceller i mindre delar. När klumparna växt till cirka 100.000 celler avstannar annars delningen eftersom cellerna i mitten får dåligt med näring.
Metoden är mindre tidsödande än att skära upp cellaggregaten med skalpell och enklare än att använda enzymer, eftersom detta ställer till problem om cellerna senare ska transplanteras in i människor.
— Vi tittar nu på om vi kan använda metoden i mer automatiserade cellodlingssystem. Målet är att kunna använda den i stor skala vid odling av stamceller, säger Erik Sundström, docent vid Karolinska institutets sektion för neurodegeneration.
Hittills har forskarna testat metoden främst för nervstamceller, men framöver kan även andra celltyper bli aktuella.
Forskargruppen har tidigare fått visst stöd från Lunds universitets holdingbolag LUAB och dess motsvarighet vid Karolinska institutet. Nu har en privat investerare klivit in för att bekosta patentprocessen, medan resterande utvecklingsarbete finansieras av vanliga forskningsmedel.
— Nästa steg blir att lägg mer krut på ta fram prototyper. Då kommer vi behöva ytterligare finansiering, men där är vi inte än, säger Erik Sundström.
Thomas Laurell, professor i elektrisk mätteknik, är grundare till ett antal forskningsavknoppningar och sitter även i styrelsen för Lundabolaget Genovis.
Erik Olausson