lördag 23 november 2024

inloggad som

Spiltan gör Alligatorbråk till principfråga

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att sälja sina aktier och nu drar bolaget Alligator inför Svenska Riskkapitalföreningens etiknämnd.

Det är efter att Spiltan som tidig investerare ett flertal gånger känt sig missgynnat när större spelare klivit in, som bolaget nu sätter ner foten.

— Alligator har inte misskött sig mer än andra. Men det är ovanligt att ledningen går ut och aktivt agerar för att det inte ska handlas med aktien, säger Spiltans VD Per H Börjesson.

Bakgrunden är att Lundabaserade Alligator Bioscience i januari listades på Alternativa Aktiemarknaden utan sitt samtycke. Alligator har försökt bli borttagna från marknadsplatsen och anmält saken till Finansinspektionen. Så här långt har cirka 16.000 aktier bytt händer, men senaste månaden har det inte varit någon handel alls.

Principfrågan — att mindre aktieägare missgynnas då deras innehav blir inlåsta — är dock viktig, menar Per H Börjesson.

— Det sker övergrepp på små aktieägare. Om det fortsätter så blir det ingen som vill investera i tidiga faser, säger han.

Alligators VD Gun-Britt Fransson menar å sin sida att bolaget inte är redo att listas än — och att detta kan slå mot ägarna.

— Vi är rädda för en felaktig värdering av aktierna. Eftersom vi inte ger ut så mycket information är det svårt för enskilda ägare att göra en riktig bedömning av verksamheten. Det är inte alls bra för en liten aktieägare.

Spiltan är delägare i bland annat Alligator Bioscience, Malmöföretaget JLM och Alternativa Aktiemarknaden.

Erik Olausson

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.