onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spiltan gör Alligatorbråk till principfråga

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att sälja sina aktier och nu drar bolaget Alligator inför Svenska Riskkapitalföreningens etiknämnd.

Det är efter att Spiltan som tidig investerare ett flertal gånger känt sig missgynnat när större spelare klivit in, som bolaget nu sätter ner foten.

— Alligator har inte misskött sig mer än andra. Men det är ovanligt att ledningen går ut och aktivt agerar för att det inte ska handlas med aktien, säger Spiltans VD Per H Börjesson.

Bakgrunden är att Lundabaserade Alligator Bioscience i januari listades på Alternativa Aktiemarknaden utan sitt samtycke. Alligator har försökt bli borttagna från marknadsplatsen och anmält saken till Finansinspektionen. Så här långt har cirka 16.000 aktier bytt händer, men senaste månaden har det inte varit någon handel alls.

Principfrågan — att mindre aktieägare missgynnas då deras innehav blir inlåsta — är dock viktig, menar Per H Börjesson.

— Det sker övergrepp på små aktieägare. Om det fortsätter så blir det ingen som vill investera i tidiga faser, säger han.

Alligators VD Gun-Britt Fransson menar å sin sida att bolaget inte är redo att listas än — och att detta kan slå mot ägarna.

— Vi är rädda för en felaktig värdering av aktierna. Eftersom vi inte ger ut så mycket information är det svårt för enskilda ägare att göra en riktig bedömning av verksamheten. Det är inte alls bra för en liten aktieägare.

Spiltan är delägare i bland annat Alligator Bioscience, Malmöföretaget JLM och Alternativa Aktiemarknaden.

Erik Olausson

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.