lördag 20 april 2024

inloggad som

Spiltan gör Alligatorbråk till principfråga

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att sälja sina aktier och nu drar bolaget Alligator inför Svenska Riskkapitalföreningens etiknämnd.

Det är efter att Spiltan som tidig investerare ett flertal gånger känt sig missgynnat när större spelare klivit in, som bolaget nu sätter ner foten.

— Alligator har inte misskött sig mer än andra. Men det är ovanligt att ledningen går ut och aktivt agerar för att det inte ska handlas med aktien, säger Spiltans VD Per H Börjesson.

Bakgrunden är att Lundabaserade Alligator Bioscience i januari listades på Alternativa Aktiemarknaden utan sitt samtycke. Alligator har försökt bli borttagna från marknadsplatsen och anmält saken till Finansinspektionen. Så här långt har cirka 16.000 aktier bytt händer, men senaste månaden har det inte varit någon handel alls.

Principfrågan — att mindre aktieägare missgynnas då deras innehav blir inlåsta — är dock viktig, menar Per H Börjesson.

— Det sker övergrepp på små aktieägare. Om det fortsätter så blir det ingen som vill investera i tidiga faser, säger han.

Alligators VD Gun-Britt Fransson menar å sin sida att bolaget inte är redo att listas än — och att detta kan slå mot ägarna.

— Vi är rädda för en felaktig värdering av aktierna. Eftersom vi inte ger ut så mycket information är det svårt för enskilda ägare att göra en riktig bedömning av verksamheten. Det är inte alls bra för en liten aktieägare.

Spiltan är delägare i bland annat Alligator Bioscience, Malmöföretaget JLM och Alternativa Aktiemarknaden.

Erik Olausson

Investmentbolaget Spiltan reagerar mot Alligator Biosciences försök att avlistas från Alternativa Aktiemarknaden. Som liten ägare får Spiltan mindre chans att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.