onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nytt samarbete ska lyfta Al-Amoudis Ideonbolag

Ideonbolaget Cross Border Technologies har slutit samarbetsavtal med förpacknings- och logistikkoncernen Nefab i Jönköping. Nefab ska sälja Cross Borders egenutvecklade lastpallar i lättmetall till sina kunder inom bland annat telekom- och fordonsindustrin. Tvåmannabolaget Cross Border räknar nu med att omsätta 25 miljoner kronor under 2010.

Företagets lastpall i tunnplåt väger mindre och är lättare att stapla än en traditionell lastpall av trä. Med metall som råvara ska de också vara enklare att hålla rena.

Efter ett antal års teknik- och produktionsutveckling skickades i höstas de första testleveranserna iväg. Med partneravtalet på plats hoppas VD Christer Lundius att försäljningen ska börja ta fart. Nefab, som förutom i Europa även är etablerat i Asien, Nord- och Sydamerika, omsatte drygt två miljarder kronor 2009. I kundlistan finns namn som Ericsson, Nokia, Daimler Chrysler och ABB.

— De börjar sälja våra pallar till sina kunder i Sverige, men på sikt är det tänkt att rulla ut även till dotterbolagen runt om i världen, säger Christer Lundius.

Cross Border har i dag två anställda i Lund. Dessutom sysselsätts ett tiotal personer hos underleverantörer, bland annat hos småländska kontraktstillverkaren Ljungsarps som sköter själva tillverkningen. Framöver ska Cross Border anställa mer egen personal. Christer Lundius räknar med att verksamheten nästa år har tio anställda.

Bolaget backas upp av riskkapital främst från den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudis investeringsbolag Midroc New Technology. Genom en nyemission på 20 miljoner kronor sommaren 2009 blev även Volvo Technology Transfer ny storägare. Christer Lundius räknar inte med att Cross Border ska behöva mer kapital innan break-even nås någon gång 2011.

Erik Olausson

Ideonbolaget Cross Border Technologies har slutit samarbetsavtal med förpacknings- och logistikkoncernen Nefab i Jönköping. Nefab ska sälja Cross Borders egenutvecklade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.