söndag 25 februari 2024

inloggad som

Nytt samarbete ska lyfta Al-Amoudis Ideonbolag

Ideonbolaget Cross Border Technologies har slutit samarbetsavtal med förpacknings- och logistikkoncernen Nefab i Jönköping. Nefab ska sälja Cross Borders egenutvecklade lastpallar i lättmetall till sina kunder inom bland annat telekom- och fordonsindustrin. Tvåmannabolaget Cross Border räknar nu med att omsätta 25 miljoner kronor under 2010.

Företagets lastpall i tunnplåt väger mindre och är lättare att stapla än en traditionell lastpall av trä. Med metall som råvara ska de också vara enklare att hålla rena.

Efter ett antal års teknik- och produktionsutveckling skickades i höstas de första testleveranserna iväg. Med partneravtalet på plats hoppas VD Christer Lundius att försäljningen ska börja ta fart. Nefab, som förutom i Europa även är etablerat i Asien, Nord- och Sydamerika, omsatte drygt två miljarder kronor 2009. I kundlistan finns namn som Ericsson, Nokia, Daimler Chrysler och ABB.

— De börjar sälja våra pallar till sina kunder i Sverige, men på sikt är det tänkt att rulla ut även till dotterbolagen runt om i världen, säger Christer Lundius.

Cross Border har i dag två anställda i Lund. Dessutom sysselsätts ett tiotal personer hos underleverantörer, bland annat hos småländska kontraktstillverkaren Ljungsarps som sköter själva tillverkningen. Framöver ska Cross Border anställa mer egen personal. Christer Lundius räknar med att verksamheten nästa år har tio anställda.

Bolaget backas upp av riskkapital främst från den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudis investeringsbolag Midroc New Technology. Genom en nyemission på 20 miljoner kronor sommaren 2009 blev även Volvo Technology Transfer ny storägare. Christer Lundius räknar inte med att Cross Border ska behöva mer kapital innan break-even nås någon gång 2011.

Erik Olausson

Ideonbolaget Cross Border Technologies har slutit samarbetsavtal med förpacknings- och logistikkoncernen Nefab i Jönköping. Nefab ska sälja Cross Borders egenutvecklade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.