onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Osäker framtid för Kockums stirlingteknik

Det rönte stor uppmärksamhet när det i våras blev känt att Scaniadirektören Hans Hansson och tidigare Ericsson-VD:n Sven-Christer Nilsson fått klartecken att använda Kockums stirlingmotor för att driva solcellsgeneratorer. Men ansökan på 115 miljoner kronor till Energimyndigheten fick avslag och nu är framtiden osäker för projektet.

Pengarna skulle det nystartade bolaget Ripasso använda för att skapa en prototyp och starta industriell tillverkning av solcellstekniken i Sibbhultsverken i nordöstra Skåne, där Scania tidigare tillverkade växellådor.

Stirlingmotorn är tystgående, och använder temperaturskillnader för att utföra arbete. I Kockums fall handlar det om att driva ubåtar framåt, medan Ripasso driver en generator med hjälp av värmen från speglar som fångar och koncentrerar solljuset.

Kockums har testat tekniken i en solfångaranläggning i USA genom sin partner Stirling Energy Systems. I ansökan i våras skrev dock Ripasso att företaget har tecknat avtal som ger bolaget ensamrätt på att tillverka stirlingmotorer för civilt bruk, rapporterade tidningen Miljörapporten.

— Kockums har tagit ett strategiskt beslut att inte satsa på civila tillämpningar. Istället är det Ripasso som kommer att kommersialisera den här produkten. Det handlar alltså inte om att utveckla en ny teknologi, utan om tillverkning i stora volymer, säger Tore Svensson, ansvarig affärsutvecklare för stirlingtekniken på Kockums ThyssenKrupp Marine Systems.

Närmare än så vill Kockums inte kommentera om det finns något avtal om ensamrätt för Ripasso.

Efter avslaget i våras väntar nu Energimyndigheten på nästa livstecken från Ripasso. Bolaget själva lägger locket på, varken Hans Hansson eller Sven-Christer Nilsson vill alls kommentera läget.

— Det är en spännande teknik som har stor potential, inte i Sverige men i länder med mycket sol. Vi har dock fortfarande inte ännu fått in någon ny ansökan från Ripasso att ta ställning till, säger Linus Palmblad på Energimyndigheten.

På Kockums uppger Tore Svensson däremot att Ripasso är på gång med sin stirlingteknik.

— Jag kan bekräfta att det pågår aktiviteter för att komma ut på marknaden i rimlig närtid, säger han.

Anders Frick

Det rönte stor uppmärksamhet när det i våras blev känt att Scaniadirektören Hans Hansson och tidigare Ericsson-VD:n Sven-Christer Nilsson fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.