onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bra resultat för Dermagens första läkemedel

Läkemedelsföretaget Dermagen i Lund har testat sin första substans på eksempatienter, med goda resultat. 41 personer med atopisk dermatit, så kallat böjveckseksem, behandlades med Dermagens bakteriedödande substans under två veckor. Utöver att bakterierna dog fanns det dessutom tecken på att eksemen förbättrades.

Substansen är en så kallad antimikrobiell peptid, en del av ett protein. Enligt Dermagen är det första gången som ett ämne av det slaget visar effekt på den här eksemtypen. Peptiden förstör bakteriens hölje, ett angreppssätt som gör det svårt för bakterien att utveckla resistens. Dermagen har i tidigare studier visat att peptiden hade god effekt på vissa antibiotikaresistenta bakterier. På sikt finns det förhoppningar om att substansen ska kunna behandla även andra hudinfektioner.

Enligt Dermagens VD Jan Alenfall planeras nu en uppföljande studie under hösten 2010. Till det behövs dock mer kapital, en fråga som Dermagen inte sköter på egen hand. Företaget ingår sedan några månader i hudvårdsbolaget Pergamum, en sammanslagning av fem företag med hud- och sårfokus som alla ingår i det Stockholmsbaserade investeringsbolaget Karolinska Developments portfölj. En kapitalresning pågår nu med mål att ta in 400 miljoner kronor för att ta alla Pergamums projekt vidare, inklusive Dermagens studie.

Ny styrelseordförande för Pergamum är den danske näringslivsprofilen Jørgen Thorball, som tidigare har arbetat för bland andra Novozymes och Pharmacia, och som grundade BioGaia Healthcare Sweden. Han är också grundare av nätverket BiotechBuilders och är ordförande i flera mindre bolag.

Jan Alenfall är enda anställd i Dermagen, som bedriver sitt arbete med hjälp av konsulter och samarbetspartners. Bolaget grundades 2004 av Lundaprofessorerna Artur Schmidtchen och Martin Malmsten tillsammans med LUAB och Karolinska Innovations AB.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsföretaget Dermagen i Lund har testat sin första substans på eksempatienter, med goda resultat. 41 personer med atopisk dermatit, så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.