torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Islossning i skånskt näringsliv

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att ta tid.
Men efter ett år av närmast stiltje har en tempohöjning märkts i skånskt näringsliv. Så på sina håll kan vi ändå stå inför en ketchupeffekt.

Av Kristian Svensson

Arbetet med att ta fram kandidater till utmärkelsen Årets Rapidusföretag, som delas ut i januari, är i full gång. När vi på redaktionen rannsakar nyhetsåret 2008 är trenden tydlig: ovanligt många konkurser och få stora nyinvesteringar i innovationsföretag.

Det har varit trögt ute på marknaderna. Riskkapitalet har varit fastfruset. Många företag — stora som små — har sett försäljningen gå upp i rök. Sparpaketen har kommit tätt, men det går inte bara att spara sig ur en kris. När tillgångarna tömts har konkurs i många fall varit enda alternativet.

Senaste veckorna har det dock börjat röra på sig igen på kapitalmarknaden. I Skåne har Helsingborgsbaserade Puls, som är ett nätverk av privatinvesterare, sålt av sitt första portföljbolag, bioteknikbolaget Ambria, vilket gav 32 miljoner kronor. Vidare har riskkapitalbolaget Augmenta tagit in nytt kapital och nya investerare. Spintop Venture Partners startar i Malmö med 30 friska miljoner i kassan.

Den starka börsutvecklingen under året har pumpat upp plånböckerna hos enskilda investerare och deras riskaptit ser ut att ha återvänt så smått. Samtidigt har de lite större investmentbolagen, som Rosengård Invest och danska Seed, också varit aktiva.

Bubblet på denna gräsrotsnivå är ett gott tecken. De psykologiska effekterna på affärsklimatet i stort ska inte underskattas. Aktörer som sitter på tillgångar — aktieinnehav eller kapital — och ser att det verkligen finns möjligheter för exit och nysatsningar söker affärer på ett mer aktivt sätt igen. När allt mer pengar börjar röra sig i systemet kan det bli något av en ketchupeffekt.

Men det brinner i knutarna för många innovationsbolag. Även stryktåliga entreprenörer har en bristningsgräns, då det inte går att klara sig vidare utan pengar. Därför kommer vi att få se ytterligare konkurser framöver, men också fler uppköp av sargade verksamheter till låga värderingar.

Faktum är att flera affärsjurister i regionen ser ett ökande intresse för transaktioner som just förvärv. Det är ännu långt kvar till nivåerna från 2007 och det tidiga 2008, men jämfört med senaste året är skillnaden påtaglig.

Något som liknar avgörandets stund närmar sig. Problem som lyckats hållas på armlängds avstånd under krisen eller planer som lagts på is behöver adresseras när frågeställningarna blir akuta. Det gäller i lika hög grad kapitalbrist i uppstartsverksamheter som exit- och förvärvsplaner som ställs på sin spets när nya möjligheter öppnar sig.

Det är fortsatt stor osäkerhet kring hur världsekonomin utvecklas. Även om botten tycks vara nådd och konjunkturprognoserna pekar uppåt, tar det sannolikt ett tag innan en bredare uppgång är här.

Men den ökade aktiviteten bland småföretag och investerare i tidiga faser kommer att förstärka sig själv, vilket också kan få större aktörer att gripa efter möjligheterna. Detta kan bli bränsle för en mer allmän återhämtning inom såväl innovationsområdet som övrig ekonomi.

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.