torsdag 21 november 2024

inloggad som

Zymenex köper ACE:s teknologi — vaccinerna i nytt bolag

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan bolagets resevacciner knoppas av till ett nytt företag — TD Vaccines. Sunstone Capital och LD Equity går in som finansiärer av TD Vaccines de närmaste två åren.

ACE Biosciences tvingades skära ner verksamheten kraftigt tidigare i år, då deras injicerade vaccin mot infektion av Campylobacter-bakterier visade sig verkningslöst. Bolaget har fortsatt att driva ett annat projekt tillsammans med den amerikanska organisationen PATH, för utveckling av ett vaccin mot diarré i utvecklingsländer orsakad av E.coli-bakterier. Projektet finansieras av The Bill and Melinda Gates Foundation och blir huvudfokus för nya bolaget TD Vaccines.

— Gates Foundation täcker utvecklingskostnaderna för vaccinet genom kliniska studier i fas I och II. Vi räknar med att vara redo att sälja projektet 2011, och pengarna vi får från Sunstone Capital och LD Equity täcker vår drift fram till 2012, säger ACE:s tidigare VD Ingelise Saunders som nu blir chef för TD Vaccines.

Enligt Ingelise Saunders är planen att därefter utveckla vaccinet så att det även kan användas mot diarré hos resenärer. På sikt kan det också bli aktuellt att kombinera vaccinen mot E.coli och Campylobacter i en drickbar lösning, för att försöka få den effekt som uteblev vid de första studierna.

TD Vaccines har nu tre heltidsanställda, vilket är den lilla personalstyrka som fanns kvar i ACE Biosciences efter nedskärningarna.

— De resultat vi fick av Campylobacter-vaccinet var en stor besvikelse och vår slutsats är att en injektion inte var rätt sätt att ge den verksamma substansen. Jag tycker att den här affären blev en mycket bra lösning, säger Ingelise Saunders.

ACE Biosciences ägdes förutom av Sunstone och LD Equity av BankInvest, som nu har sålt alla sina andelar.

Zymenex, som köpt ACE:s teknologi, ägs av Sunstone och BankInvest. Bolaget utvecklar proteinbaserade läkemedel för ovanliga och allvarliga sjukdomar som saknar behandling. För ett och ett halvt år sedan såldes Zymenex första läkemedelskandidat, för behandling av barn med den neurologiska sjukdomen MLD, till börsnoterade Shire för 135 miljoner dollar. I ACE:s teknologiplattform kombineras flera metoder för att identifiera proteiner som kan utgöra mål för vaccin eller läkemedel. Zymenex vill genom köpet ta steget in på området proteomik — kartläggning av proteinerna i en cell — för att lägga grunden för framtida läkemedel.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.