tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Zymenex köper ACE:s teknologi — vaccinerna i nytt bolag

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan bolagets resevacciner knoppas av till ett nytt företag — TD Vaccines. Sunstone Capital och LD Equity går in som finansiärer av TD Vaccines de närmaste två åren.

ACE Biosciences tvingades skära ner verksamheten kraftigt tidigare i år, då deras injicerade vaccin mot infektion av Campylobacter-bakterier visade sig verkningslöst. Bolaget har fortsatt att driva ett annat projekt tillsammans med den amerikanska organisationen PATH, för utveckling av ett vaccin mot diarré i utvecklingsländer orsakad av E.coli-bakterier. Projektet finansieras av The Bill and Melinda Gates Foundation och blir huvudfokus för nya bolaget TD Vaccines.

— Gates Foundation täcker utvecklingskostnaderna för vaccinet genom kliniska studier i fas I och II. Vi räknar med att vara redo att sälja projektet 2011, och pengarna vi får från Sunstone Capital och LD Equity täcker vår drift fram till 2012, säger ACE:s tidigare VD Ingelise Saunders som nu blir chef för TD Vaccines.

Enligt Ingelise Saunders är planen att därefter utveckla vaccinet så att det även kan användas mot diarré hos resenärer. På sikt kan det också bli aktuellt att kombinera vaccinen mot E.coli och Campylobacter i en drickbar lösning, för att försöka få den effekt som uteblev vid de första studierna.

TD Vaccines har nu tre heltidsanställda, vilket är den lilla personalstyrka som fanns kvar i ACE Biosciences efter nedskärningarna.

— De resultat vi fick av Campylobacter-vaccinet var en stor besvikelse och vår slutsats är att en injektion inte var rätt sätt att ge den verksamma substansen. Jag tycker att den här affären blev en mycket bra lösning, säger Ingelise Saunders.

ACE Biosciences ägdes förutom av Sunstone och LD Equity av BankInvest, som nu har sålt alla sina andelar.

Zymenex, som köpt ACE:s teknologi, ägs av Sunstone och BankInvest. Bolaget utvecklar proteinbaserade läkemedel för ovanliga och allvarliga sjukdomar som saknar behandling. För ett och ett halvt år sedan såldes Zymenex första läkemedelskandidat, för behandling av barn med den neurologiska sjukdomen MLD, till börsnoterade Shire för 135 miljoner dollar. I ACE:s teknologiplattform kombineras flera metoder för att identifiera proteiner som kan utgöra mål för vaccin eller läkemedel. Zymenex vill genom köpet ta steget in på området proteomik — kartläggning av proteinerna i en cell — för att lägga grunden för framtida läkemedel.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.