Kort sagt: Konjunkturen har nått botten och vinsterna har slutat att falla. Samtidigt finns det stora frågetecken kring när efterfrågan kan börja ta fart. Det är den bild som tonar fram efter en genomgång av ett antal skånska börsföretags delårsrapporter.
Av: Anders Haskel, gästskribent
Börsen har rusat och det ger en föraning om att bättre tider är på gång. Bland vinnaraktierna finns en hel del skånska företag. Frågan är om uppgången på börsen speglar verkligheten och hur framtiden ser ut? En genomgång av delårsrapporterna från ett antal skånska börsföretag ger vissa svar på dessa frågor. Utvalda bolag är främst sådana som representerar konjunkturkänsliga verksamheter och som dessutom säljer sina produkter på en internationell marknad.
En gemensam slutsats är att fallet i efterfrågan stannat upp. Några företag ser en svag förbättring under tredje kvartalet jämfört med kvartalet före. Inget bolag vågar sticka ut hakan och tala om någon tydlig förbättring av efterfrågan under hösten. Uttalanden om att osäkerheten är stor är tvärtom en återkommande formulering i rapporterna. Min känsla är att de skånska bolagen härvidlag inte skiljer sig jämfört med andra företag i Sverige och utomlands.
Ett återkommande resonemang är också att resultatet påverkats av besparingsprogram. Minskade förluster eller ett bromsat vinstfall är inte en följd av att efterfrågeläget blivit bättre. I stället handlar det om att i stort sett alla företag inledde mer eller mindre omfattande åtgärder för att få ner kostnaderna när världskonjunkturen gick in i väggen förra hösten. Det är alltså detta som i många fall är förklaringen till att bolagen kan presentera förhållandevis goda resultat.
Här är några exempel på hur det ser ut i företagen:
Största skånska börsföretaget sett till börsvärdet är verkstadskoncernen Alfa Laval med huvudkontor i Lund. Bolaget säljer främst investeringsvaror (till exempel värmeväxlare och separatorer) och efterfrågan på dessa brukar komma sent i konjunkturcykeln. Därför förvånar det inte att efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att vara på ungefär samma nivå som under tredje kvartalet 2009. Alfa Lavals orderingång var under tredje kvartalet 30 procent lägre jämfört med under samma period i fjol, valutaeffekter borträknade. Det framgår också av Alfa Lavals rapport att full effekt av den senaste tidens besparingsprogram väntas uppnås under vintern.
Ett annat starkt konjunkturkänsligt företag är metallpulvertillverkaren Höganäs, vars produkter till stor del används av bilindustrin. Bolaget talar, till skillnad från många andra, om en förbättrad efterfrågan på samtliga marknader under kvartalet. Volymerna har rört sig rejält uppåt jämfört med de mycket låga nivåer som gällde i början av året och september blev något starkare än väntat. Samtidigt varnar bolaget för att den underliggande efterfrågesituationen fortfarande är osäker. Ett skäl till detta är att efterfrågan på bilar är svår att bedöma efter att skrotningsprogram avslutats i USA och Tyskland.
Beijer Electronics, som utvecklar och säljer automationsutrustningar och andra elektroniska produkter till industrin i Norden och globalt, märker att efterfrågan och orderingången har stabiliserats. Intressant är att bolaget rapporterar en kraftigt ökad försäljning i Kina. Bolaget skriver också att marknaden bedöms ha passerat botten och att det finns förutsättningar för en återhämtning.
Axis, som utvecklar nätverksbaserade videolösningar, gör sitt bästa kvartal någonsin sett till omsättningen. Företaget gynnas av att befinna sig på ett tillväxtområde, men siffrorna rymmer också ett stort inslag av positiva valutaeffekter.
Ett av de större och också mer konjunkturkänsliga skånska företagen är Trelleborg. Bolaget rapporterar idag en ökningav rörelseresultatet till 371 miljoner kronor jämfört med 263 miljoner kronor samma period förra året, trots fortsatt svag efterfrågan. Mönstret går igen hos många andra företag: små ljuspunkter syns vid horisonten, men vinsterna kommer främst från effektiva besparingsprogram.