Efter ett decennium vid forskarbänken testas LTH-lektorn Martin Stridhs diagnosstöd för förmaksflimmer i skarpt läge. Hjärtproblemet drabbar drygt fem procent av alla 70-åringar. I somras inledde kliniska studier på lundatekniken tillsammans med ett Stockholmsbaserat medicinteknikbolag.
Förmaksflimmer uppkommer då störningar i hjärtats signalsystem får delar av hjärtat att slå snabbt och okontrollerat, vilket bland annat sänker pumpkapaciteten och ger ökad risk för stroke. Ett antal olika behandlingsmetoder finns, men alla patienter svarar inte på behandling.
— I dagsläget har man inget annat val än att prova sig fram, vilket kan bli väldigt dyrt, säger Martin Stridh.
Hans teknik bygger på mångårig forskning vid LTH:s institution för elektro- och informationsteknik och går ut på att den vanliga EKG-signalen filtreras och analyseras. Tanken är att försöka förutsäga vilka patienter som kan bli hjälpta av behandling och vilken behandling som kan ge framgång. Studien av prototypen bedrivs på ett tiotal sjukhus runt om i Europa i samarbete med niomannabolaget Epiq Life Science i Stockholm.
Martin Stridh räknar med att det tar minst sex månader innan den pågående studien är avslutad och ytterligare några år att prova fram gränsvärden för de mätdata systemet ger. Redan nu har mjukvaran dock använts av två större läkemedelsbolag för att mäta eventuell flimmerhämmande effekt av läkemedelskandidater.
Epiq, grundat 2007, är ett konsult- och produktutvecklingsbolag inom medicinteknik med inriktning mot hjärtmedicin. Bolaget omsatte förra året 7,8 miljoner kronor med en vinst på 2,3 miljoner.
Erik Olausson