Medicinteknikbolaget Promimics syntetiska benyta har i försök kraftigt reducerat läkningstiden för tandimplantat. Nu tar Göteborgsbolaget hjälp av Malmö högskola för att ytterligare förbättra det nanometertunna ytmaterialet.
Promimics hemlighet ligger i en yta med kristaller av hydroxylapatit, ett ämne som redan utgör huvudbeståndsdelen i ben och tänder. Genom att belägga implantat i till exempel käkben och ryggkotor kan man få benet att läka och omsluta det främmande föremålet snabbare. Bolaget bildades 2004 av två forskare vid Chalmers tekniska högskola.
Projektet med Malmö högskola finansieras med 1,6 miljoner kronor från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, medan Promimics bidrar med lika mycket i form av egen arbetstid. Totalt är en handfull forskare vid Malmö högskola involverade i projektet, som genomförs inom det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet Biofilms Research Center for Biointerfaces. Målet är att förbättra implantatens ytor så att de lättare växer fast i käkbenet utan att det uppstår infektioner i ben eller omgivande
tandkött
— Projektet löper över två år, men jag tror det finns goda chanser till förlängning, säger Johan Engblom, docent i läkemedelsteknologi och ansvarig för Biofilms.
Sjumannabolaget Promimics blir därmed det senaste i en lång rad industripartners inom Biofilms, däribland AkzoNobel, Skånemejerier, Gambro, AstraZeneca och Helsingborgsbaserade kemiföretaget Kemira.
Erik Olausson