tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Chalmersbolag gör implantat med Malmö högskola

Medicinteknikbolaget Promimics syntetiska benyta har i försök kraftigt reducerat läkningstiden för tandimplantat. Nu tar Göteborgsbolaget hjälp av Malmö högskola för att ytterligare förbättra det nanometertunna ytmaterialet.

Promimics hemlighet ligger i en yta med kristaller av hydroxylapatit, ett ämne som redan utgör huvudbeståndsdelen i ben och tänder. Genom att belägga implantat i till exempel käkben och ryggkotor kan man få benet att läka och omsluta det främmande föremålet snabbare. Bolaget bildades 2004 av två forskare vid Chalmers tekniska högskola.

Projektet med Malmö högskola finansieras med 1,6 miljoner kronor från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, medan Promimics bidrar med lika mycket i form av egen arbetstid. Totalt är en handfull forskare vid Malmö högskola involverade i projektet, som genomförs inom det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet Biofilms Research Center for Biointerfaces. Målet är att förbättra implantatens ytor så att de lättare växer fast i käkbenet utan att det uppstår infektioner i ben eller omgivande
tandkött

— Projektet löper över två år, men jag tror det finns goda chanser till förlängning, säger Johan Engblom, docent i läkemedelsteknologi och ansvarig för Biofilms.

Sjumannabolaget Promimics blir därmed det senaste i en lång rad industripartners inom Biofilms, däribland AkzoNobel, Skånemejerier, Gambro, AstraZeneca och Helsingborgsbaserade kemiföretaget Kemira.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Promimics syntetiska benyta har i försök kraftigt reducerat läkningstiden för tandimplantat. Nu tar Göteborgsbolaget hjälp av Malmö högskola för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.