torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Studenter bygger användargränssnitt med Intel och Nokia

En datorvisualisering av röstningen i schlagerfestivalen eller en kaninrobot som styrs med kroppsrörelser låter mer som nördarnas julafton än seriös business. Men utbildningsinstitutet CIID i Köpenhamn har redan lockat en rad storföretag att vara med och leka.

Fokus för såväl forskning som utbildning vid Copenhagen Institute of Interaction Design är människans samspel med sin tekniska omvärld. När de första 21 studenterna nu tar examen kan de visa upp allt från ett par brandmanshandskar för kommunikation i rökfyllda miljöer till ett system för att bli kvitt överblivna cyklar vid tågstationer.  

Näringslivet har varit en viktig spelare i ett antal av de två veckor långa projekten. Förutom Intel och Nokia har Novo Nordisk och det statliga järnvägsbolaget DSB fungerat som problemställare och bollplank åt studenterna. Och allt är inte bara experimentverkstad, cykelapplikationen åt DSB kommer att bli verklighet framöver, uppger Alie Rose, lärare och projektledare på CIID.

Alla projekt kan hon inte berätta om eftersom Nokia och Novo Nordisk har förhandlat till sig rätten att köpa loss de idéer som studenterna kommit med.

— När jag jobbade på ett liknande center i Italien kunde företagen betala uppåt 50.000 euro för rättigheterna till studentgruppernas idéer. Men det är inte vårt fokus att göra någon vinst, poängen är istället att skapa band mellan studenterna och näringslivet, säger Alie Rose.

Förutom undervisningsdelen, som bedrivs i samarbete med Danmarks Designskole, består CIID av en konsultdel där institutets sex lärare löser teknik- och designproblem åt olika företag. Planer finns även på ett renodlat forskningslabb.

Medan konsultverksamheten är självbärande har CIID hittills finansierats med 5,8 miljoner danska kronor från statliga Erhvervs- och byggestyrelsens program för användardriven innovation samt med stöd från Novo Nordisk, JL Fonden och Kulturministeriet. I dagarna får institutet besked om finansiering för utbildningsprogrammet även nästa år.

Erik Olausson

En datorvisualisering av röstningen i schlagerfestivalen eller en kaninrobot som styrs med kroppsrörelser låter mer som nördarnas julafton än seriös […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.