tisdag 23 april 2024

inloggad som

Studenter bygger användargränssnitt med Intel och Nokia

En datorvisualisering av röstningen i schlagerfestivalen eller en kaninrobot som styrs med kroppsrörelser låter mer som nördarnas julafton än seriös business. Men utbildningsinstitutet CIID i Köpenhamn har redan lockat en rad storföretag att vara med och leka.

Fokus för såväl forskning som utbildning vid Copenhagen Institute of Interaction Design är människans samspel med sin tekniska omvärld. När de första 21 studenterna nu tar examen kan de visa upp allt från ett par brandmanshandskar för kommunikation i rökfyllda miljöer till ett system för att bli kvitt överblivna cyklar vid tågstationer.  

Näringslivet har varit en viktig spelare i ett antal av de två veckor långa projekten. Förutom Intel och Nokia har Novo Nordisk och det statliga järnvägsbolaget DSB fungerat som problemställare och bollplank åt studenterna. Och allt är inte bara experimentverkstad, cykelapplikationen åt DSB kommer att bli verklighet framöver, uppger Alie Rose, lärare och projektledare på CIID.

Alla projekt kan hon inte berätta om eftersom Nokia och Novo Nordisk har förhandlat till sig rätten att köpa loss de idéer som studenterna kommit med.

— När jag jobbade på ett liknande center i Italien kunde företagen betala uppåt 50.000 euro för rättigheterna till studentgruppernas idéer. Men det är inte vårt fokus att göra någon vinst, poängen är istället att skapa band mellan studenterna och näringslivet, säger Alie Rose.

Förutom undervisningsdelen, som bedrivs i samarbete med Danmarks Designskole, består CIID av en konsultdel där institutets sex lärare löser teknik- och designproblem åt olika företag. Planer finns även på ett renodlat forskningslabb.

Medan konsultverksamheten är självbärande har CIID hittills finansierats med 5,8 miljoner danska kronor från statliga Erhvervs- och byggestyrelsens program för användardriven innovation samt med stöd från Novo Nordisk, JL Fonden och Kulturministeriet. I dagarna får institutet besked om finansiering för utbildningsprogrammet även nästa år.

Erik Olausson

En datorvisualisering av röstningen i schlagerfestivalen eller en kaninrobot som styrs med kroppsrörelser låter mer som nördarnas julafton än seriös […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad